Podgorica: Tokom rekonstrukcije Kraljevog parka oštećen spomenik

“Vijestima” je saopšteno da se postament polomio prilikom demontaže
392 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 19:25h

Dio spomenika vojvode Božidara Vukovića - Podgoričanina oštećen je tokom rekonstrukcije Kraljevog parka u Podgorici.

Vukovićeva bista biće postavljena na novom postamentu, na kojem će pisati “Prvom ćiriličnom štamparu na slovenskom jugu”, dok je na starom, oštećenom i nestalom, pisalo “Prvom Srbinu štamparu i izdavaču”.

Na gradilištu u parku, preko puta hotela “Crna Gora”, “Vijestima” je saopšteno da se postament, postavljen prije 75 godina, polomio prilikom demontaže i da se nalazi u prostorijama JU “Muzeji i galerije”.

Konzervator i restaurator u JU “Muzeji i galerije” Magdalena Radunović potvrdila je da konzervira bistu vojvode Božidara Vukovića, rad podgoričkog vajara Rista Stijovića, ali nije znala gdje se nalazi oštećeni dio spomenika.

Na oštećenom postamentu, postavljenom prije 75 godina, pisalo je - “Prvom Srbinu štamparu i izdavaču”, a na novom piše - „Prvom ćiriličnom štamparu na slovenskom jugu”

“O postamentu nemam podatke, jer sam bila na odmoru. Dobila sam samo bistu. Ona će nakon konzervacije biti vraćena na postament u parku”, rekla je Radunović.

Rekonstrukciju parka finansira Vlada Azerbejdžana, a sporazum o donaciji potpisan je 1. aprila 2013. godine.

Gradonačelnik Miomir Mugoša, međutim, još nije saopštio koliko će tačno koštati rekonstrukcija.

Izvođač radova je Arhitektonski atelje iz Podgorice, autor projekta arhitekta Eldar Husejnov, a vodeći projektant arhitekta Mladen Đurović.

Planirano je da Kraljev park ima moderan mobilijar, sistem za navodnjavanje i obezbjeđenje, fontanu, dječja igrališta i plato sa dva spomenika - Božidaru Vukoviću Podgoričaninu i azerbejdžanskom pjesniku Huseinu Džavidu.

Vuković je prvi ćirilični štampar južnih Slovena. Štampao je “Službenik”, “Psaltire”, “Molitvenik”, “Oktoih petoglasnik”, “Trebnik”, “Praznični minej”... Sahranjen je po sopstvenoj želji 1540. u temeljima balšićke crkve Svete Bogorodice, na ostrvu Starčeva gorica, na Skadarskom jezeru...

Džavid je istaknuti azerbejdžanski pjesnik i dramski pisac, rođen 1882. godine, i smatra se jednim od osnivača romantičarskog pokreta u azerbejdžanskoj književnosti.

Park je napravljen 1910. godine u čast krunisanja kralja Nikole, a obnovljen je 1954.

Bista prvog štampara postavljena je u parku 1938. godine.

Uređuje se travnjak i postavlja mobilijar

Radnici JP “Zelenilo” uređivali su juče zemljane površine u Kraljevom parku. Tehnički direktor “Zelenila” Tijana Perović rekla je da radnici šire zemlju i uređuju travnjak. “Usadili smo 80 sadnica. Rok za završetak radova je 31. avgust”, rekla je Perović.

Radnici su užurbano postavljali betonske korpe za otpatke, montirali parkovski mobilijar i dječje igralište, a u toku su radovi na fontani i ogradi. Ranije je saopšteno da bi rekonstrukcija parka trebalo da bude završena do kraja mjeseca.

Galerija

Bonus video: