Milionska tužba protiv Opštine Budva se istopila na 63 hiljade

Mada su Španci insistirali, da im odšteta bude 100.000 eura, Opština je ostala pri stavu da ne da više od 63.360,50
61 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 17:34h

Na priču o višemilonskom vrijednom sporu koji je pokrenula još prije pet godina španska kompnija Air Tractor Europe S.L. iz Valensije, pred podgoričkim Privrednim sudom, zbog odustajanja Budvana da kupe naručeni avion AT 802A Fire Boss Airplane za gašenje požara, stavljena je napokon tačka.

Dvije strane uspjele su da postignu sudsko poravnanje, kojim je ujedno pred sudom, krajem jula konačno završen spor, po kome su se Španci zadovoljili cifrom od nešto više od 63 hiljade eura, na koliko je Opština bila spremna da plati svoju neodlučnost oko kupovine, tako neophodnog aviona.

Mada su Španci insistirali, da im odšteta bude sto hiljada eura, Opština je ostala pri stavu da ne da više od 63.360,50 eura, na koliko su se na kraju “našli” advokatski timovine dviju strana u sporu. Prema sudskom poravnanju u koji su “Vijesti” imale uvid Air Tractor Europe S.L. je tužilo Opštinu Budva zbog duga, a vrijednost spora je 2,7 miliona eura.

Punomoćnici dviju strana su 31. jula dostavili sudu podnesak sa predlogom zaključenja sudskog poravnanja, kojim je i okončan spor. Poravnanjem, Opština se obavezala da Špancima u dvije rate izmiri dug, i to prvu u iznosu od 31.680,25 eura u roku od 15 dana od dana zaključenja poravnanja, a drugu u istom tom iznosu 45 dana od potpisivanja sporazuma.

A priča o avionu, toliko neophodnom , posebno za vrijeme ljetnje požarne sezone, započela je nakon ogromne vatrene stihije u ljeto 2008, kada je nezapamćeni požar za nekoliko sati ugljenisao brdo Spas iznad Budve, te spržio stoljetnu borovu šumu, spustivši se do same plaže Mogren.

Prema sudskom poravnanju u koji su “Vijesti” imale uvid Air Tractor Europe S.L. je tužilo Opštinu Budva zbog duga, a vrijednost spora je 2,7 miliona eura

Uslijedila je incijativa za kupovinu tri protivpožarna aviona. Vlada je kupila jedan, Opština Podgorica drugi, dok metropola turizma zbog nedostatka novca i već zahuktale finansijske krize svoj nesuđeni avion nikada nije platila, niti je avion stigao u Crnu Goru.

Hronologiju dešavanja i zaplet oko kupovine aviona, te započetom sudskom sporu, detaljno su pojasnili u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine koja je u početku i vodila ovaj spor, koji je kasnije povjeren advokatu iz Podgorice Vasiliju Kneževiću, koji je uspio da postigne sudsko poravnanje. Opština Budva je 22. avgusta 2008. godine donijela odluku o kupovini aviona za gašenje požara marke Air TractorAT/ 802A “Fire-Boss ”, po cijeni od 2,7 miliona eura, time što će cjelokupni iznos obezbijediti iz budžeta i to 510.000 eura u 2008. nakon potpisivanja ugovora, a od 2.490.000 eura u 2009. godini.

Postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača, kako su pojasnili u Opštini, sproveden je u skladu sa zakonom, nakog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave donijelo odluku kojom je prihvaćena ponuda ponuđača Air Tractor Europe sa sjedištem u Valensiji. Opština Budva i Air Tractor Europe iz Valensije zaključuju 24. decembra 2008, po okončanju postupka javne nabavke, ugovor o kupoprodaji aviona AT 802A Fire Boss Airplane. Ugovor je zaveden u Opštini Budva, a uz ugovor i obaveza prodavca da obezbijedi opremu, te da organizuje obuku za personal koji će opsluži v at i avion. Air Tractor Europe kao prodavac, obavezao se da isporuči avion sa opremom, a Opština Budva se kao kupac obavezala da plati kupoprodajnu cijenu u iznosu od 2,7 miliona eura u dvije rate.

Prva rata, odnosno prvo avansno plaćanje u iznosu od 540. 000 eura po ugovoru je trebala da bude isplaćena najkasnije do 15. januara 2009. godine, a druga u iznosu od 2.460.000 do 10. marta 2009. godine. Prodavac se naznačenim ugovorom obavezao da avion isporuči do 15. marta 2009. godine.

Međutim, do toga nikada nije došlo, niti je Opština uplatila avans, niti je španska kompanija isporučila avion. Uslijedila je tužba Španaca, a Opština je odgovorila protivtužbom da ugovor o kupovini aviona raksine ili da sud utvrdi njegovu ništavnost.

Air Tractor je tražio da mu Opština Budva plati iznos od 1. 250, 36 eura na ime naknade plaćenog poreza na imovnu za 2009. godinu, te iznos od 3.472,50 eura na ime naknade troškova izdavanja bankarske garancije i depozita sa pripadajućom kamatom.

Air Tractor Europe je trakođe tražio i da mu Opština Budva plati iznos od 21. 427, 36 eura na ime naknade putnih troškova sa pripadajućom kamatom, kao i da mu nadoknadi troškove postupka, koliko budu iznosili po advokatskoj tarifi.

Galerija

Bonus video: