Berane: Povećan broj osoba sa stomačnim tegobama, 28 lica u bolnici

Građanima se preporučuje da koriste flaširanu ili prokuvanu vode za piće uz pojačanje higijenske mjere
13 komentar(a)
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 26.08.2013. 10:50h

"Do 7 sati jutros izabranim doktorima Doma zdravlja Berane i doktorima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore - jedinice Berane, javilo se ukupno 675 pacijenata sa stomačnim tegobama. Trenutno je u Opštoj bolnici Berane hospitalizovano 28 oboljelih osoba", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Klinička slika oboljelih je, navodi se u saopštenju, i dalje blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperaturu.

"Nadležna Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa ekipama Instituta i predstavnicima Zdravstveno-sanitarne inspekcije rade na ispitivanju uzroka nastanka epidemije i njenom suzbijanju, a ljekari iz Doma zdravlja i OB Berane na liječenju oboljelih.

Berane: Pomoć ljekara tražilo skoro 500 građana >>>

O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji je obaviještena javnost opštine Berane putem javnih saopštenja u kojima su preporučene preventivne mjere (korišćenje flaširane ili prokuvane vode za piće uz pojačanje higijenskih mjera)", navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje je prije dva dana od DZ Berane i njihove Higijensko-epidemiološke službe dobio informaciju o pojavi većeg broja oboljelih građana Berana sa simptomima gastroenterokolitisa.

Istog dana, Higijensko-epidemiološka služba Berana je otpočela epidemiološko istraživanje i u saradnji sa ekipama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, uzorkovala vodu iz gradskog vodovoda i vodoizvorišta za analizu zdravstvene ispravnosti.

Prikupljanje materijala za mikrobiološku dijagnostiku od oboljelih pacijenata je u toku.

Bonus video: