Berane: Pomoć ljekara tražilo skoro 500 građana

U beranskom Domu zdravlja jedva uspijevali da pruže pomoć velikom broju ljudi koji su se žalili na stomačne tegobe, pretpostavlja se da je uzrok neispravna voda
63 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 25.08.2013. 17:31h

U Beranama je tokom vikenda buknula epidemija stomačnih bolesti velikih razmjera, čiji uzrok još zvanično nije potvrđen, ali se dovodi u vezu sa neispravnom vodom iz gradskog vodovoda.

Do podne ljekarima Doma zdravlja za pomoć se obratilo blizu 500 građana zbog simptoma povraćanja, proliva i visoke temperature.

Iz uprave ove zdravstvene ustanove saopšteno je da Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore sprovodi epidemiološka istraživanja.

"Građanima preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere", saopšteno iz JZU Dom zdravlja

Dodaje se da su ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa ekipama Higijensko-epidemiološke službe Berane, uzele uzorke vode za piće na bakteriološku i hemijsko-toksikološku analizu.

"U toku je sprovođenje epidemiološke ankete, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku. U Domu zdravlja Berane povećan je broj timova izabranih doktora za djecu i odrasle, i timova Jedinice za patronažu. Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere", zaključuje se u kratkom saopštenju JZU Dom zdravlja.

Ljekari ove zdravstvene ustanove tokom vikenda ulagali su nadljudske napore da zbrinu sve pacijente koji su zatražili pomoć kod svojih izabranih ljekara ili u hitnoj službi.

Koliki je broj onih koji se sami liječe kući, i koji nijesu tražili pomoć od ljekara, teško je procijeniti, ali se vjeruje da je još dva ili tri puta veći

"Vjerujte mi da ovakvu situaciju nijesam vidjela u svom radnom vijeku. Ovo je kao u ratnom stanju”, kazala je “Vijestima” jedna od starijih i iskusnijih medicinskih sestara, koja je, sa svojim koleginicama, s velikim naporom postizala da daje infuziju u svim raspoloživim prostorijama Dječijeg dispanzera.

Na infuzije se moralo čekati u redu, a ljekari su pacijentima sa blažim simptomima davali infuzione rastvore koje će piti kući. Veliki broj djece manjeg uzrasta upućen je na hospitalizaciju na Dječije odjeljenje Opšte bolnice, koje je vrlo brzo popunjeno najtežim slučajevima.

Da epidemija ne jenjava govori podatak iz Hitne pomoći gdje je u noći između subote i nedjelje primljeno oko devedeset pacijenata sa stomačnim problemima, a broj pacijenata se nije smanjivao ni u Dispanzeru za djecu.

Koliki je broj onih koji se sami liječe kući, i koji nijesu tražili pomoć od ljekara, teško je procijeniti, ali se vjeruje da je još dva ili tri puta veći.

U prilog činjenici da je epidemija uzrokovana vodom iz gradskog vodovoda govori podatak da su svi pacijenti samo sa područja grada i gradskih naselja koja se vodom snabdijevaju sa ovog vodovoda.

Ono što je poznato je to da se u području kuda prolazi gradski vodovod već više od mjesec dana izvode radovi na putu Berane – Lubnice, i da je u više navrata, naročito posljednjih dana, voda bila izrazito prljava.

Vodovod više puta probijan

Iz JP “Vodovod i kanalizacija” su još prije 20 dana izdali saopštenje da bi zbog radova koji se izvode na ovoj putnoj dionici, moglo doći do prekida vodosnabdijevanja, i građanima preporučili da naprave zalihe vode.

Iz ovog preduzeća je rečeno da o uzroku obolijevanja ne mogu da se izjasne, prije nego stignu rezultati analize vode, ali da postoji mogućnost da je u pitanju zagađenje vode, s obzirom na činjenicu da su izvođači radova na putu Berane – Lubnice, preduzeće “Bemaks”, do sada više puta probijali cijevi gradskog vodovoda.

Posljednji put to se desilo u četvrtak naveče, što se, uz period inkubacije, poklapa sa prvim slučajevima obolijevanja od stomačnih bolesti. Izvorište gradskog vodovoda “Merića vrelo” nalazi se 10-ak kilometara od grada, odmah ispod sela Lubnice, a cijevi skoro čitavom dužinom prolaze blizu puta gdje se od prije mjesec i po izvode radovi.

Bonus video: