Forum Progres: Vrijeme da se krivično odgovara zbog nasilja nad LGBT osobama

Progres je registrovao postojanje i navijačkih grupa, posebno na području Bara, "koje organizovano navode i premlaćuju LGBT osobe"
66 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 13:36h

Dugoročno ekstremnu mržnju i nasilje prema LGBT osobama nije moguće spriječiti vođenjem prekršajnih postupaka i vrijeme je da neko u Crnoj Gori i krivično odgovara zbog nasilja nad pripadnicima te populacije, ocijenjeno je iz LGBT Foruma Progres.

Iz LGBT Foruma Progres ocijenjeno je, mjesec nakon održavanja prve Povorke u Budvi, da je negativna strana Povorke eskalacija mržnje i nasilja prema LGBT zajednici i onima koji se s njom solidarišu.

"Registrujemo povećano nasilje u svim opštinama. Članovi i rukovodstvo LGBT Foruma Progres osjeća se potpuno ugroženo. Postaje nemoguće izaći na ulicu. LGBT Forum Progres ima ozbiljne, i opravdane, primjedbe na kvalitet i ozbiljnost traženih analiza rizika bezbjednosti", kaže se u saopštenju.

Ta organizacija, kako su naveli, odbacuje zvanične tvrdnje o sigurnosti u prostorima u kojima žive ili rade.

"Registrujemo grupne napade na govornike s Povorke i u objektima u kojima oni stanuju. Sloboda kretanja i socijalni život, van Podgorice, postao je nemoguć", kaže se u saopštenju.

LGBT Forum Progres je, kako navode, registrovao postojanje i navijačkih grupa, posebno na području Bara, "koje organizovano navode i premlaćuju LGBT osobe".

"Povećan je i broj homofobnih grafita. LGBT Forum Progres do sada je prijavio oko 120 slučajeva koji se odnose na nasilje i govor mržnje nakon Povorke".

U toj organizaciji smatraju da je prva Povorka zakazana i održana u mnogo povoljnijim uslovima od one zakazane, i odgođene 2011. godine, usled nedostatka bezbjednosnih garancija i političke podrške.

"U međuvremenu Crna Gora je napravila napredak u razvijanju odgovarajućih politika. Uz razvoj kapaciteta policije, manifestovana je snažnija politička podrška za održavanje povorki ponosa i razvoj ljudskih prava LGBT osoba. Ključna potvrda toga je da je Vlada uspostavila posebnu LGBT politiku – usvajanjem Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres su naveli da se, pri pripremi i organizovanju prvog Prajda, organizator suočio s brojnim opstrukcijama i problemima.

"Otpor su pružali u institucijama sistema ali i u političkim partijama i građanskim strukturama. Jedan broj političkih partija, i njihovih lidera, politički se nekorektno izjašnjavao o održanoj Povorci. Neki od njih su i netačno predstavljali zahtjeve LGBT zajednice", saopštili su iz organizacije.

To je, kako su ocijenili, doprinijelo podgrijevanju atmosfere linča, što je dodatno povećalo mržnju i nasilje prema LGBT zajednici.

"LGBT Forum Progres inicirao je nedavno dijalog s jednim brojem političkih autoriteta. Među prvim, zatražen je razgovor s Miodragom Lekićem, vodećim liderom Demokratskog fronta. Razgovaraće se i s vjerskim liderima, liderima civilnog društva ali i rektorima Univerziteta", saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Za sada, kako su naveli, nijedan organ, koji na to ima pravo, po sopstvenoj inicijativi i službenoj dužnosti nije podnio krivične prijave i tužbe zbog nasilja, mržnje, diskrimnacije i povrede ravnopravnosti u Budvi.

"Izostale su i pritužbe zbog diskriminacije i ponižavajućeg tretmana, posebno protiv vlasnika pojedinih ugostiteljskih objekata i vjerskih službenika. Državni tužioci su u slučaju prve Povorke ponosa, i događaja nakon nje, potpuno zakazali što ozbiljno dovodi u pitanje organizaciju ostalih najavljenih povorki ponosa u ovoj godini", kaže se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres su kazali da dugoročno ekstremnu mržnju i nasilje prema LGBT osobama nije moguće spriječiti vođenjem prekršajnih postupaka.

Dosadašnja praksa, dodali su, pokazuje da se nasilje istih osoba prema LGBT osobama ponavlja kao i da im Vijeće za prekršaje smanjuje novčane kazne po prvobitnim rešenjima.

"Sve smo bliže ocjeni da državno tužilaštvo ignoriše nasilje i da homofobno u radu. Cijenimo da je napokon vrijeme da neko u ovoj zemlji i krivično odgovara zbog nasilja nad LGBT osobama. Snaga i ozbiljnost crnogorske države dodatno se može potvrditi, ili devalvirati, kroz efikasnost njenog pravosuđa", poručeno je iz LGBT Foruma Progres.

Ta prganizacija je zahvalila svim učesnicima prve Povorke ponosa u Crnoj Gori, koji su, kako se kaže u saopštenju, pokazali izuzetnu građansku hrabrost i solidarnost, i policijskim službenicima koji su, profesionalnom primjenom svojih ovlašćenja, spriječili linč učesnika Povorke.

"Prilika je da se sjetimo i nekoliko hiljada osoba koje su, tog istog dana, uz snažnu mržnju i nasilje, pružili otpor uspostavljanju ravnopravnosti u Crnoj Gori. Zabrinjavajuće je što su dio rulje, spremne na zlo, bili kulturni i naučni radnici, univerzitetski profesori i dekani fakulteta državnog Univerziteta, prosvjetni radnici, njihova i djeca direktora javnih prosvjetnih ustanova", dodaje se u saopštenju.

To, smatraju u LGBT Forumu Progres, govori koliko je Crna Gora daleko od istinskog, svakodnevnog usvajanja vrijednosti slobodnog i otvorenog građanskog društva koje su inače proklamovane i za naše vodeće nacionalne vrijednosti.

Kako su naveli, LGBT Forum Progres, prva vidljiva LGBT grupa u Crnoj Gori, pokazao je svoju ozbiljnost, kapacitete i riješenost da nastavi s politikom i praksom zastupanja LGBT zajednice i koncepta unapređenja društvenog prihvatanja LGBT osoba.

"S prve crnogorske Povorke ponosa saopšteni su jasni zahtjevi: dosljedna implementacija i monitoring nacionalne LGBT politike, sadržajno i vidljiva integracija ljudskih LGBT prava i pitanja u javno obrazovanje i uspostavljanje nacionalnog dijaloga, uz pomoć Vlade, između LGBT zajednice i sportskih asocijacija i kolektiva", navodi se u saopštenju.

Strategija je, dodaje se, dokument od istorijske važnosti i fokusira se na istinsku jednakost i ravnopravnost LGBT osoba i dugoroc&'780;no unapređenje društvenog prihvatanja LGBT osoba.

"Koliko je zadovoljan kvalitetom LGBT Forum Progres želi još više biti zadovoljan njenom primjenom. Zato je Strategiju neophodno kvalitetno primjenjivati i pristupiti ozbiljnoj društvenoj promociji njenih ciljeva i programskih mjera", poručeno je iz te organizacije.

Galerija

Bonus video: