Glavni grad poziva da se provjere firme koje otkupljuju metal

"Za zamjenu ukradenih poklopaca i rešetki sa šahtova godišnje se izdvaja preko 50.000 eura"
54 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 09:39h

Glavni grad poziva sve nadležne institucije i organe države da ulože maksimalan napor kako bi se stalo na kraj krađi metalnih predmeta sa javnih površina u gradu.

S obzirom na činjenicu da se ukradeni predmeti, kako je utvrđeno, prodaju kao sekundarne sirovine, Glavni grad poziva nadležne da provjere poslovanje firmi koje se bave tom vrstom otkupa, kao što su, prema našem saznanju, preduzeća „Alga”, „Iron Cist” i „Sulzer”.

U svim gradskim preduzećima pooštrene su mjere njenog čuvanja, kao i nadzora i kontrole rada zaposlenih na terenu.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, "Vodovod" trpi veliku štetu.

"Za zamjenu ukradenih poklopaca i rešetki sa šahtova godišnje se izdvaja preko 50.000 eura", saopšteno je.

Tokom sprovođenja ovih mjera u preduzeću „Vodovod” utvrđeno je da su zaposleni S.Š. i S.H. u kontinuitetu otuđivali magacinski materijal, nakon čega im je, u skladu sa zakonom, prekinut radni odnos.

"Za zamjenu ukradenih poklopaca i rešetki sa šahtova godišnje se izdvaja preko 50.000 eura"

"Kontrolama je ustanovljeno da se veći broj građana sa područja Donje Gorice, Tuzi i Doljana nelegalno priključio na vodovodnu mrežu, a protiv svih vlasnika nelegalnih priključaka biće podnijeta krivična prijava.

Nedavno hapšenje lica za koje se osnovano sumnja da je, sa još jednim saučesnikom počinio krivično djelo krađe 600 metara dugog bakarnog elektro-kabla sa Mosta Blaža Jovanovića, za Glavni grad je dobar, ali za sada samo mali korak u tom pravcu.

"Očekujemo da Tužilaštvo u ovom i sličnim slučajevima ažurno preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti, a da Sud strogo kazni počinioce, kako bi se na taj način poslala jasna poruka da u Podgorici niko ne može nekažnjeno da krade i uništava imovinu u javnom vlasništvu i time pričinjava ogromnu štetu svim građanima", navodi se u saopštenju", navode iz PG Biroa.

Gradsko preduzeće „Komunalne usluge” ovih dana je angažovano na saniranju štete nastale usled krađe kabla na Mostu Blaža Jovanovića, kako bi dekorativna rasvjeta što prije bila stavljena u funkciju i most dobio noćni izgled na koji su građani već navikli. Prije završetka ovih radova na mostu će, kao što je to ranije urađeno i na Milenijumu, biti postavljen video nadzor, kako se nešto slično u budućnosti ne bi ponovilo.

Na meti lopova u prethodnom periodu bile su i kanalizacione cijevi, ulazna vrata stambenih zgrada, ograde, metalni djelovi parkovskog mobilijara, pa čak i spomenici istaknutim ličnostima naše istorije. Velika šteta pričinjena je i kada su početkom ove godine iz crpne stanice sa koje se vodom za piće snabdijeva Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i rescijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, ukradene dvije specijalne elektropumpe za vodu.

Galerija

Bonus video: