Lubenica uspijeva i na 910 metara nadmorske visine

"Do sada smo lubenicu plasirali na teritporiji Plava i Gusinja, jer nijesam mogao zadovoljiti naše potrebe"
281 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 19:19h

Druga po redu manifestacija "Bostanijada" održana je na obali Plavskog jezera, na imanju poljoprivrednog proizvođača Dževata Šarkinovića u saradnji sa SMŠ “Bećo Bašić“ iz Plava.

Ovogodišnja manifestacije za razliku od prošlogodišnje bila je posjećenija, te su brojni ljubitelji ove kulture tokom dana imali priliku degustirati lubenicu, koja uspijeva na 910 metara nadmorske visine.

Šarkinović na čijem imanju učenici SMŠ tokom cijele godine obavljaju praksu, kazao je da je druga "Bostanijada" zajednički uspjeh i da ista nije takmičarskog tipa.

"Ovdje se praktično takmičim sa samim sobom i dokazujem ljudima druge struke koji bi trebali razvijati ovaj kraj i proizvodnju, da zaista na 910 metara nadmorske visine može da uspijeva ono što ranije struka nije pokazivala, da može iznad 600 metara . Nisam ja neki čarobnjak, nego upravo koristim sve nove agrootehničke mjere koje danas u svijetu postoje. Na ovom prostotu od jednog hektra i dvadeset ari imamo zasađenu lubenicu, to je od prilike 70 tona prvoklasne lubenice za plasman. Planirali smo 120 tona, ali su naš poplave i kiše u tome omele", kazao je Šarkinović.

TV Vijesti, Boban Obradović

Šarkinović je kazao da je lubenica tražena i da je ova manifestacija doprinijela još većoj popularnosti te biljke pokraj Plavskog jezera.

"Do sada smo lubenicu plasirali na teritporiji Plava i Gusinja, jer nijesam mogao zadovoljiti naše potrebe. Nakon prošle "Bostanijade", samo u Plavu sam za 17 dana prodao 28 tona lubenice. Koliko je ta lubenica bila kvalitetna govori i to, da se u tom periodu nije mogla prodati ni Zetska ni Ulcinjska, dok smo imali ovu kvalitetnu lubenicu u zalihama i ako je naša za trećinu bila skuplja od lubenica iz pomenutih krajeva. Upravo je samo kvalitet o tome odlučio koja će se lubenica prodati. Cijena je trenutno 30 centi po kilogramu i sigurni smo da ćemo sve rasprodati. Sve što se nalazi na mojem imanju teži se proizvesti po svim eko standardima", kazao je Šarkinović.

Direktor škole Ramo Kolašinac kazao je da škola i ovaj projekat sa kompanijom "Šarkinović" prokazatelj afirmacije učeničkog preduzetništva i korektne saradnje privatnog i javnog partnerstva.

"Ovo je dokaz, da se ne treba odvajati mnogo novca i napora da se odradi dogovovoreni posao. Za nas kao školu je bitno da su naši učenici u toku ove godine edukovali i stekli određena znanja i vještine i kompetencije, a ekonomski interes je kompanije "Šarkinović". Zarada škole je znanje učenika i mi smo kao škola izuzetno zadovoljni i nastavićemo sa novim projektima koji će možda biti iznenađenje kao što je lubenica danas", kazao je Kolašinac.

Galerija

Bonus video: