NP: Trebalo je da nam se najavite dan ranije

Nacionalni parkovi Crne Gore tvrde da njihovi čuvari prekjuče na Skadarskom jezeru nijesu bili u potjeri za reporterima “Vijesti” nego da su obavljali redovan posao
59 pregleda 7 komentar(a)
Čuvari Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Čuvari Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2013. 09:58h

Povodom teksta „Škatarić poslao potjeru za reporterima Vijesti“, koji je objavljen u jučerašnjim “Vijestima”, reagovali su Nacionalni parkovi Crne Gore:

“Kontrola naplate ulaznica u nacionalne parkove Crne Gore redovna je aktivnost Službi zaštite, pa tako i službe zaštite Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” koja je 22. avgusta, obavljala svoja zaduženja. Dužnost Službe zaštite je redovna kontrola i zaštita prostora, te nisu tačne informacije da je direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero „digao na noge čuvarsku službu da bi uhvatio novinare“. O tome da nije riječ o „specijalnom zadatku“ govori činjenica da je od 11. do 19. avgusta služba zaštite kontrolisala 101 turistički brod.

U tekstu se navodi „da čuvari nemaju pravo da zaustavljaju brodove na Jezeru“ što nije tačno jer je takva aktivnost predviđena Uputstvom za rad nadzornika. Takođe, naglašavamo da nije tačno da su nadzornici vršili kontrolu bez uniformi jer se i na fotografijama „Vijesti“ jasno vidi da nose službene ljetnje uniforme Nacionalnog parka sa vidnim obilježjima. Povodom izjava preduzetnika Ivice Petranovića saopštavamo da su svi preduzetnici dužni, kao što i on sam zna, da potpišu Ugovor o korišćenju dobra na osnovu Odluke Upravnog odbora JPNPCG o načinu obavljanja izletničkog turizma i da u suprotnom ne mogu prevoziti turiste u ovom Nacionalnom parku. Isto tako, svi posjetioci u obavezi su da plate ulaznicu prilikom ukrcavanja na brod u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero” jer je to jedini način na koji se ulaznica u to zaštićeno područje i naplaćuje.

Nacionalni parkovi Crne Gore svjesni su značajne uloge medija u promovisanju vrijednosti zaštićenih područja, ali zbog nesmetanog funkcionisanja Parkova, neophodno je da novinari barem dan unaprijed obavijeste Upravu Parka koji žele da službeno posjete i time steknu pravo na besplatan ulaz. Parkovi će sa zadovoljstvom izaći u susret svakom takvom zahtjevu.

Bonus video: