Studenti iz Crne Gore obišli evropske centre i našli nove prijatelje

Deset studenata završilo putovanje po Evropi i upoznalo Berlin, Roterdam, Pariz, Madrid...
152 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 09:03h

Obilazak najvećih i najljepših gradova starog kontinenta u okviru projekta "Putujemo u Evropu" za deset crnogorskih studenata završio se prije nekoliko dana, a sa puta koji je trajao tri sedmice donijeli su nova prijateljstva i iskustva.

Njihovo putovanje i sami projekat zvanično je počeo u Berlinu 23. jula kada su, sa 140 studenata iz zemalja zapadnog Balkana, dobili priliku da putuju 22 dana sa besplatnim voznim kartama.

“Boravak u Berlinu smo iskoristili da posjetimo razne muzeje i spomen obilježja. Kao posjetioci smo se obreli u Tehničkom, Prirodnjačkom, Muzeju filma, posjetili muzej posvećen holokaustu i spomen obilježje posvećeno Berlinskom zidu. Nakon Berlina otišli smo u Roterdam, gdje smo prvi put koristili kauč surfing”, kazao je student Fakulteta političkih nauka Ivan Otović.

Iako su se prvi put sreli sa takvim vidom smještaja, koji podrazumijeva mrežu ljudi koji na internetu nude svoj kauč besplatno kao mjesto za spavanje i koji sami putuju na isti način, u Crnu Goru su se vratili zadovoljni gostoprimstvom domaćina.

“Nije uobičajno da osam osoba bude kod jednog domaćina. Zahvaljujući dobroj željezničkoj mreži u Holandiji bili smo u prilici da obiđemo u toku jednog dana Delft, Hag i Utrehtu. Pojedini su bili u potpunosti opčinjeni Delftom, gradom koji je sačuvao arhitekturu prethodnih vjekova, mjestom gdje se može upoznati pređašnji način življenja”, kazao je on.

Gostoprimstvom domaćina oduševljen je bio i student Građevinskog fakulteta Šemso Kalač. Kako je rekao, domaćini su ih dočekali na izuzetan način.

“U Roterdamu domaćin je u našu čast pravio roštilj. U Tuluzu koji je bio nekako na polovini našeg putovanja domaćin nas je odveo na jezero koje je bilo u blizini grada gdje smo pravili piknik i prvi put šetali po konopcu”, kazao je on.

Studenti su uspjeli da obiđu i Amsterdam i Anterpen koji ih je iznenadio svojim raskošnim dvorcima i kućama i visokim katedralama. U Parizu su obišli centar savremene umjetnosti Pompidu, Trijumfalnu kapiju, Jelisejska polja, a u Tuluzu su prisustvovali evropskoj smotri žonglera.

“U Madridu smo bili u prilici da posjetimo jedan od najvećih muzeja Prado, takođe smo iskusili kakva je hrana i provod u tradicionalnim španskim lokalima. Nakon toga smo nas dvojica otišli brodom za Italiju gdje smo tri dana bili u Rimu, a ostatak grupe se preko Milana vratio kući”, kazao je Otović.

“Putujemo u Evropu” projekat je NVO Green home i Fondacije “Robert Bosch Stiftung” kroz koji su studenti dobili interrejl karte pomoću kojih će besplatno vozom putovati širom Evropske unije. Na put po Evropi iz Crne Gore pošli su i Anđela Vujković, Ivona Bakić, Danijela Radulović, Dragana Pantović, Jelena Leković, Tijana Pejatović, Anja Radulović i Milica Radulović.

Projekat “Putujemo u Evropu” organizuje se osim u Crnoj Gori i u Srbiji, Albaniji, BiH, Makedoniji i Kosovu.

Afrikanci znaju gdje je Crna Gora

Kalač se sa putovanja po Evropi vratio zadovoljan jer je uspio obići sve destinacije koje je i planirao. Za njega je to bila i prilika da stekne nova i utvrdi postojeća poznanstva.

“Putujući vozom kroz Italiju upoznao sam momka koji je iz Toga, afričke države. Na moje veliko iznenađenje, za razliku od Evropljana, on je znao gdje se nalazi Crna Gora i neke istorijske činjenice o njoj”, kazao je on.

Kako je istakao, studenti su bili promoteri Crne Gore u Evropi, navodeći da naša zemlja nije dovoljno promovisana u inostranstvu.

Galerija

Bonus video: