U Nikšiću uništeno 1.357 komada oružja

Događaj je podržala i Misija Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT)
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2018. 10:11h

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja Ministarstvo unutrašnih poslova (MUP) Crne Gore, uz podršku Evropske unije i Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju uništilo je 1.357 komada oružja, 145 djelova za oružje i 24.673 komada municije raznih kalibara.

Događaj je podržala i Misija Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako je kazao državni sekretar MUP Dragan Pejanović, uništeno je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono koje je prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“.

„Do sada je ukupno uništeno 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja“, kazao je Pejanović.

Pozvao je građane koji posjeduju oružje da isto dobrovoljno vrate policijskim službenicima i na taj način daju doprinos akciji „Poštuj život, vrati oružje“, koja je i dalje u toku.

Pomenutim aktivnostima, kako su istakli ambasadorka OEBS-a Maris Davije i Tomica Paović, predstavnik UNDP-ja, doprinosi se ispunjavanju obaveza proisteklih iz međunarodnih dokumenata, a kada je region u pitanju Crna Gora je lider u sprovođenju tih politika.

“Ovo nije samo jedna izolovana aktivnost. Mi smo bili vrijedni tokom cijele godine. U junu smo uništili 27.757 metaka, dok ćemo u septembru istopiti još 24.673. do kraja godine brojevi uništene municije će dostići skoro 53.000”, kazao je Paović.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula, podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost.

Galerija

Bonus video: