Bivše pomoćnice Katnića u 2012. više zaradile od ministra

Prema podacima, neto zarade bivšeg ministra finansija u 2012. godini iznosile su 10.998 eura
97 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 13:22h

Ministarstva saobraćaja i prosvjete još nijesu dostavili podatke o primanjima njegovih rukovodilaca u prošloj godini, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz CGO je saopšteno da je, nakon saopštenja te organizacije “Javno obećaju a kasnije ne dostavljaju podatke”, Ministarstvo finansija dostavilo tražene podatke za potrebe istraživanja CGO-a Koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012.

"Pozicije najzatvorenijih ministarstava ili onih koji su još uvijek čvrsto na “crnoj listi” netransparentnosti zadržali su, u različitim oblicima, Ministarstvo prosvjete i sporta i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva", naveo je Vladimir Vučković iz CGO.

Projekat "Koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012" osmišljen je u okviru potprograma CGO-a Odgovornost i transparentnost vlasti, sa ciljem da doprinese podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz Budžeta Crne Gore.

Projektom je inicijalno obuhvaćeno 45 državnih organa, od kojih šest nije dostavilo tražene informacije, dok je Ministarstvo finansija naknadno poslalo podatke o zaradi ministra Radoja Žugića, navodeći da je njegova plata 1.063 eura od kada obavlja funkciju ministra finansija, odnosno od decembra 2012.

CGO-u je, kako su naveli, 21. avgusta dostavljena informacija o primanjima rukovodilaca u tom ministarstvu prošle godine, koja će dalje biti inkorporirana u istraživanje.

Prema podacima, neto zarade Milorada Katnića u 2012. godini iznosile su 10.998 eura, dok je za ostale naknade, koje podrazumijevaju učešće u radu stalnih i privremenih radnih tijela koje je formirala Vlada ili Ministarstvo, primio 2.032 EUR.

Neto zarade Nemanje Pavličića isnosile su 7.751 eura, dok je za ostale naknade dobio 2.000 eura. Boris Bušković primio je 7.851 eura na osnovu neto zarada, a 1.850 eura ostalih naknada.

Biljana Šćekić primila je 7.244 eura neto zarade, a 1.450 eura za ostale naknade. Bojana Bošković primila je 8.844 eura za ostale naknade, a na osnovu neto zarada prihodovala je 7.434 eura.

Neto zarade Tijane Stanković iznosile su 7.401 eura, a za ostale naknade dobila je 2.000 eura. Ana Krsmanović je na osnovu zarada primila 7.769 eura, dok je za ostale naknade primila 5.400 eura.

Ana Ivanović je, na osnovu ostalih naknada, dobila 7.550 eura, a na osnovu zarada, 7.367 eura. Nataša Kovačević je od zarada prihovodala 7.651 eura, a od ostalih naknada 4.430 eura.

Damir Rašketić primio je, na osnovu zarada, 7.434 eura, a na osnovu ostalih naknada 2.030 eura. Rašković je, zbog troškova zakupa službenog stana i naknade za odvojeni život, od države dobio 1.640 eura.

Navodi se da je Rašketiću, zaključno sa aprilom prošle godine, kada je imenovan, odlukom Komisije za stambena pitanja Vlade i rješenjem Ministarstva, dodijeljen u zakup na neodređeno vrijeme, sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima, stan u Podgorici.

Iz CGO je saopšteno da je i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva poslalo dopis CGO-u, koji zbog kolektivnog odmora nije bio uručen, ali je poslije saopštenja CGO-a od 20. avgusta dostavljen elektronskom poštom.

"Taj dopis učvršćuje poziciju ovog ministarstva kao zatvorenog, jer od 17 ministarstava u Vladi Crne Gore, jedino u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva ne postoji informacija o primanjima rukovodilaca, odnosno navedeno Ministarstvo tvrdi da bi to “značilo prethodno sačinjavanje nove informacije”, pa je pozivajući se na član 29 stav 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama odbilo zahtjev CGO-a”, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su naglasili da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama dio zakonodavnog okvira u Crnoj Gori i da obavezuje sve organe, a njegova primjena doprinosi razvoju odgovornosti i transparentnosti institucija

Vučković je ocijenio da ostaje nejasno i zašto je trebalo tom Ministarstvu deset radnih dana da pošalju već napravljeno rješenje, a da dokaze o tome dostave CGO-u elektronskim putem 21. avgusta u kasnim popodnevnim satima.

"Ministarstvo prosjete i sporta ostaje dosljedno, makar kad je riječ o ovom istraživanju, u ignorisanju prava javnosti da dobije informaciju o primanjima njegovih čelnika. Imajući u vidu brojne medijske navode o ulozi ovog Ministarstva i njegovih organa u izbornim kampanjama, CGO cijeni da je važno da javnost ima uvida u primanja svih koji rukovode njime i njegovim organizacionim jedinicama”, saopštio je Vučković.

Iz CGO su naglasili da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama dio zakonodavnog okvira u Crnoj Gori i da obavezuje sve organe, a njegova primjena doprinosi razvoju odgovornosti i transparentnosti institucija.

"Svako ignorisanje ovog zakona, osim što predstavlja njegovo kršenje od onih koji treba da prednjače u primjeni zakona ukazuje i na nedemokratsku svijest među rukovodiocima organa koji skrivaju informacije od javnog značaja", zaključio je Vučković.

Galerija

Bonus video: