Šef službe unutrašnje kontrole ŽPCG smijenjen jer je govorio šta se zbiva

Izvršni direktor to komentariše: ”Ti samo krtikuješ, a da neko ovo pročita sve bi nas strpao u zatvor”
107 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 15:07h

Inženjer Aco Papić, koji na crnogorskoj željeznici radi od 1977. godine nedavno je volšebno smijenjen sa pozicije šefa službe unutrašnje kontrole u Željezničkom prevozu (ŽPCG) zato što je ukazivao na propuste i neregularne poslove u ovoj kompaniji.

Takav zaključak se nameće kada se pročita njegovo obraćanje predsjedniku odbora direktora ŽPCG Draganu Šimraku i ostalim članovima tog organa.

Papić, koji juče nije odgovorio na telefonske pozive “Vijesti”, u pismu Šimraku i ostalim članovima odbora direktora navodi brojne neregularnosti na koje je navodno bezujspešno ukazivao izvršnom direktoru Željezničkog prevoza Milojici Zindoviću i drugim čelnicima kompanije. U tim neregularnostima, kako tvrdi Papić, ima elemenata krivične odgovornosti, kao i ugrožavanja bezbjednosti željezničkog saobraćaja i imovine ove kompanije.

“Izvršni direktor to komentariše na sljedeći način ”Ti samo krtikuješ, a da neko ovo pročita sve bi nas strpao u zatvor”

Spisak počinje relativno benignim kondukterima, jednim koji novac od karata stavlja u svoj džep i drugim koji dolazi pijan na posao. Nakon kontrole, “pijani kondukter” nasrće na Papića, ovaj ga odgurne, kondukter prođe bez kazne, a Papić zaglavi na disciplinskoj komisiji.

“SUK (Služba unutrašnje kontrole) godinu nije mogla natjerati šefa jedinice za prevoz putnika Bar da ispravno radi kada je u pitanju zdravstvena sposobnost radnika nego im je dozvoljavao da rade bez uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Šefu te jedinice SUK je ispostavila niz rješenja na konstatovane nepravilnosti: otuđenje imovine, pronevjeru putničkih blagajni, mobinga nad radnicima, fizičke obračune sa radnicima potpisivanje KOL 14 prijema putničkih kola iz radionica za šta nema stručnu osposobljenost, što je moglo ugroziti bezbjednost saobraćaja, pokretanje vozova bez grijanja i niz drugih nepravilnosti”, piše u dokumentu koji je Papić krajem maja uputio Šimraku i ostalim članovima uprave ŽPCG.

Doskorašnji rukovodilac unutrašnje kontrole je Zindoviću, kako piše u dokumentu, ukazao na nekoliko analiza “u kojima postoje elementi velikih materijalnih šteta nanesenih Društvu za koje su krivi direktori sektora”.

“Izvršni direktor to komentariše na sljedeći način: ”Ti samo krtikuješ, a da neko ovo pročita sve bi nas strpao u zatvor”. Na sve dopise SUK-a izvršni nije našao za shodno da reaguje”, piše u Papićevom obraćanju odboru direktora.

Unutrašnja kontrola je navodno uzalud upozoravala izvršnog direktora da postoje nepopunjena, a potrebna radna mjesta, i da je zbog toga ugrožena bezbjednost saobraćaja.

“To su kontrolno prijemni organi za kola (više od godinu ga nijesmo imali, a potpisivao je prijem kola iz radionice ko je stizao, dok ova kontrola nije reagovala), kontrolno prijemni za lokomotive (poslije izvjesnog vremena primljen mašinbravar koji nema stručnu spremu za taj posao), čistač brzinomjernih traka, izvođač lokomotiva u Baru... Zbog ovakvog rada izvršni direktor je direktno odgovoran za ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja kojih je bilo sa materijalnom štetom”, piše Papić.

Na drugoj strani, kako on tvrdi, zapošljavani su ljudi na izmišljenim radnim mjestima koja ne postoje u željezničkoj nomenklaturi.

SUK se bavila i nikšićkom prugom i sugerisala izvršnom diorektoru da je prije puštanje pruge u saobraćaj trebalo obučiti osoblje za manevrisanje novom prugom. Kao ozbiljan propust na nikšićkoj prizu notirani su prelazi kojih ima ukupno 31 (13 koji su osigurani, 13 neosiguranih i još toliko divljih, kojih nema u evidencijama).

Osim toga, Papić tvrdi da se vozovi loše održavaju i da zbog toga nastaje ogromna šteta jer se koriste lokomotive Montekarga i otkazuje veliki broj polazaka.

Zindović juče nije htio da komentariše Papićeve stavove.

Dobila otpremninu od 60.000 eura, a još radi

Papić u dopisu oboru direktora objašnjava i navodne razloge svoje smjene. “Kao obrazloženje za moju smjenu Zindović je naveo da sam kao višak primio otpremninu u Željezničkoj infrastrukturi.

Istina je da nijesam bio višak i da me je tadašnji predsjednik odbora direktora Rešad Nuhodžić zamolio da pređem u ovo društvo”, objašnjava Papić, tvrdeći da je otpremninu od nepunih 11.000 eura zakonito dobio prije četiri godine.

Drugi razlog za njegov smjenu je disciplinski postupak koji je vođen protiv njega osam mjeseci prije smjene. On kaže da je čudno da se Zindović nakon četiri godine sjetio njegove otpremnine, a zna da je interni revizor ŽP Zorica Šoć primila 60.000 eura otpremnine, a Rešad Nuhodžić 45.000 i još 145.000 eura za kupovinu novog stana, iako je imao stan od 85 kvadrata. I Šoć i Nuhodžić i dalje rade u željeznici.

Šimrak: Mogao je i do sada da traži odgovornost

Predsjednik odbora direktora ŽPCG Dragan Šimrak kaže da je Papića odbor i imenovao i smijenio na predlog izvršnog direktora. “Kada smo dobili njegov dopis zatražili smo izjašnjenje izvršnog direktora i ostataka menadžmenta.

Čak i reprezentativnog sindikata. Kategorički su odbačene sve njegove konstatacije”, tvrdi Šimrak. On kaže da je Papić mogao i trebao da reguje na vrijeme: “Na sve neregularnosti je mogao i bio obavezan da ukaže na vrijeme, a ne sada kada je smijenjen.

Prema infromaciji koju sam dobio od izvršnog direktora, on nijednom nije podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka ili utvrđivanje odgovornosti”.

Galerija

Bonus video: