Pavino Polje: Probijajući put, naišli na pećinski nakit

Radnici Crnagoraputa prilikom radova u Pavinom Polju naišli na nesvakidašnji usjek koji je zainteresovao i mještane
172 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 20:05h

Probijajući dionicu regionalnog puta Pavino Polje –Kovren, radnici “Crnagoraputa” koji su angažovani na tom poslu, naišli su juče na neobičan prizor.

Bager je otkrio usjek širine oko 60 centimetara, kroz koji je sijao neobičan pećinski nakit, stalagniti i stalaktiti.

Vlasnik obližnje kafane “Jedva” Borisav Jelić kazao je da se juče ovdje “sjatio“ veliki broj znatiželjnika iz okoline da vide neobičnu pojavu pored puta.

“Ovdje nije bilo nikakve vode, a sada kada su probili put, po vlažnom zemljištu se vidi da je tu negdje ima. Zato pretpostavljam da je ovo najvjerovatnije dio ili ogranak neke pećine ili jame”, kazao je Jelić, pokazujući neobične prizore.

Na jednom dijelu sijali su se kristalno bijeli djelovi stijene, a samo koji metar dalje, u usjeku visokom oko dva metra, ali uskom za prolaz ljudi, braonkasti viseći nakit koji podsjeća na stalaktite.

Mještanin Ponikvica Sretko Jelić kazao je da je bio oduševljen prizorom na koji su naišli radnici “Crnagoraputa”.

“Bilo je prelijepo gledati neobične prizore pokraj puta. Još od jutra tu je počeo da se skuplja narod i čudi neobičnoj pojavi”, rekao je Jelić.

Vlasnik lokalne kafane Borislav Jelić se čudio otkud vlaga (FOTO: Jadranka Ćetković)

Neobično otkriće prvi su vidjeli bagerista Vlado Čepić i vozač kamiona Vlado Jasnić iz Graba. Za njih je bilo veliko iznenađenje kada su naišli na neobičnu prepreku.

“Ko se ne bi iznenadio? Čuj, da nađeš pećinu na sred sela. Aj da je to negdje kroz neki krečnjak ili nešto slično, ali na ovako nešto rijetko da naiđemo pokraj puta... Ovo je stvarno bilo čudo”, ispričao je vozač Jasnić.

Radnici juče nijesu nikog obavijestili o neobičnom otkriću, dodajući da će to uraditi danas.

Predsjednik Planinarsko - speleološkog kluba “Akovo” Mirsad Badžić kazao je za “Vijesti” da je nađeni usjek nesumnjivo dio neke pećine ili jame.

“Čitava Vraneška dolina obiluje pećinama i jamama, i do sada je istraženo i locirano oko 30 takvih speleoloških objekata. Na tom području je najznačajnija Novakovića pećina, duga oko 400 metara, a po značaju i ljepoti se ističe i Marića bezdan u Ponikvicama”, kazao je Badžić.

On je potvrdio da ih niko nije kontaktirao u vezi sa novim nalazištem, ali da će oni svakako obići lokalitet.

“Koliko danas obići ćemo lokalitet i utvrditi o kakvom speleološkom objektu je riječ i o kakvim se sve pećinskim ukrasima radi. Najčešći ukrasi koji su do sada otkrivani u Vranešu su stalagniti, stalaktiti, helaktiti (vrsta kamena koji “raste” u svim smjerovima, čak i u suprotnom od gravitacije).

Naziv helaktiti je nastao od grčke riječi heliks, što znači uvijen. Na tom terenu postoje i ukrasi koraloidi ili koraljaste sige, koji imaju zaobljene gomoljaste, bubrežaste i slične oblike, zbog čega se tako i nazivaju. Koraloidi obično nastaju na sitnim neravninama stijena ili siga, ili prskanjem kapajućih voda. Uz ove postoje još i kaskade ili kamenice, pećinski biseri, pećinsko mlijeko, konuliti i drugo”, kazao je Badžić.

On je objasnio da kada se ljudskim radom otvori pećina onda je u pitanju kaverna.

“Na osnovu opisa pronađeni objekat nije pećina, jer za to je potrebna dužina bar deset metara i da čovjek može da uđe u nju. Ipak, nikad se ne zna šta se nalazi u pozadini tog malog otvora, tako da bi trebalo istražiti otvor proširivanjem i saznati šta se krije u pozadini. Inače, u speleologiji nije nepoznato da se takvi objekti „nađu“ prilikom izgradnje puteva, u kamenolomima“, rekao je Badžić.

On je naglasio da će tek nakon što pogledaju usjek moći više da kažu o bogatstvu i važnosti otkrića u Pavinom Polju.

Galerija

Bonus video: