Obradović: Procenat voća "Pirela" sokova odgovara deklaraciji

Istraživanje u Srbiji je pokazalo da su proizvodi određenih proizvođača, koji su zastupljeni i na crnogorskom tržištu, dokazano neispravni
654 pregleda 15 komentar(a)
Pirela sokovi, Foto: Pirellajuices.com
Pirela sokovi, Foto: Pirellajuices.com
Ažurirano: 22.08.2013. 12:46h

Procenat voća u svim voćnim nektarima i sokovima crnogorske kompanije Pirela odgovara deklarisanom udjelu, što bi se moglo utvrditi analizom, saopštila je menadžer kvaliteta fabrike, Andrijana Obradović.

"Politika fabrike je da tržištu ponudi kvalitetan i ispravan proizvod", rekla je Obradović agenciji Mina-business komentarišući rezultate istraživanja koje je rađeno u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da su proizvodi određenih proizvođača, koji su zastupljeni i na crnogorskom tržištu, dokazano neispravni.

"Zbog toga bi prvo trebalo znati da li su proizvodi konkurencije ispravni i da li voćni udio odgovara deklarisanom kako bi se uopšte moglo obaviti poređenje. Voćni udio u proizvodima Pirele je jednak deklarisanom", rekla je Obradović.

Istraživanje srbijanske Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) i Informera pokazalo je da na tržištu Srbije najmanje 30 odsto voćnih sokova ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži. Predstavnici NOPS-a smatraju da je to obmana potrošače, koji umjesto voća piju šećernu vodicu.

Obradović smatra da bi takvo istraživanje trebalo sprovesti i u Crnoj Gori, s obzirom na to da su proizvodi tih proizvođača, zbog niskih cijena, među najzastupljenijim i najprodavanijim na crnogorskom tržištu.

"Međutim, u Crnoj Gori ne postoji laboratorija koja bi mogla da odredi udio voća u sokovima, dok u Evropi postoje samo dvije akreditovane koje to mogu odrediti", saopštila je Obradović.

Ona je dodala da pojedini proizvođači mogu to da iskoriste i plasiraju neispravne proizvode na štetu potrošača, ali i proizvođača koji poštuju deklaracije.

"Nadamo se da će nadležne službe u interesu prvenstveno potrošača obaviti analize proizvoda onih proizvođača koji su zastupljeni na domaćem tržištu", poručila je Obradović.

Bonus video: