Spor dvije turističke agencije iz HN: "Labosta" tuži "Happy Travel"

U "Labosti" kažu da je inspektor kod vozača agencije "Happy travel" utvrdio neovlašćeno korišćenje njihovog imena
199 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 19:10h

Stanka Lazarević, izvršna direktorica agencije “Labosta” kazala je juče da je o zloupotrebi imena njene firme obavijestila policiju i podnijela krivičnu prijavu protiv Dragomira Mitrovića zato što su se iz njegove agencije “Happy travel” u više navrata lažno predstavljali kao vozači agencije “Labosta”.

“Inspektor je kod vozača agencije Happy travel zatekao spisak putnika i tablu na kojoj se neovlašteno koristilo ime agencije Labosta”, piše u saopštenju Lazarevićeve.

Ona tvrdi da njena agencija, koja posluje od 1997. godine, nikada nije poslovala sa Mitrovićem, niti sa agencijom Happy travel i da ga nije ni angažovala za prevoz putnika.

Mitrović je jedan od desetak prevoznika u Herceg Novom koji, kako su “Vijesti” juče pisale, u želji za brzom zaradom bez potrebnih dozvola prevozi turiste. Kada je komunalni policajac nedavno kontrolisao vozilo kojim je upravljao Mitrović, vlasnik “Happy travela”, ovaj je, kako je saopštila Komunalna policija, fizički nasrnuo na njega. Sada se ispostavlja da su i papiri koje je imao bili falsifikovani.

Herceg Novi: Prevoznici na divlje voze turiste i nasrću na inspektore >>>

Lazarević je revoltirana činjenicom da u Crnoj Gori neko može neometano da zloupotrebljava oznake tuđe firme, bez hitne reakcije policije i nadležnih organa.

“Iako je komunalni inspektor Andrija Ralević bio direktan svjedok ove zloupotrebe, sedmicu dana nakon utvrđivanja da 'Happy travel' lažno koristi ime naše firme, još nemam informaciju o tome da li je policija blokirala rad spornog vozila, a grad je i dalje izlijepljen njegovim plakatima. 'Happy travel' nastavlja da organizuje izlete bez dozvole, a mojoj firmi niko nije garantovao da će vlasnik ove firme biti spriječen da i dalje zloupotrebljava ime agencije Labosta”, kazala je Lazarević.

Ona se pita kako je moguće da Mitrović nekoliko godina neometano posluje iako ne poštuje pravila poslovanja, uvjerena da je neko iz nadležnih organa toj firmi obezbijedio ”poseban tretman”.

“Već najmanje dvije godine naše 'kolege' iz 'Happy travela' djeluju suprotno Zakonu o turizmu. Na plakatima je samo broj mobilnog telefona, bez adrese poslovnice, a turistima koji zovu da rezervišu karte za izlete sa tog broja telefona upućuju da kupe kartu direktno u vozilu na dan izleta. Po odredbama Zakona o turizmu, svaka agencija mora imati poslovni prostor u zakupu ili vlasništvu, koji ima najmanje 16 m2, fiksni telefon i fiskalnu kasu. Tih se odredbi naša agencija pridržava već 17 godina”, objašnjava Lazarević.

Na taj način su, tvrdi Lazarević, firme koje poput njene uredno posluju najdirektnije ugrožene.

Ona od tužioca, inspektora za privredni kriminal, komunalne inspekcije i turisticke inspekcije očekuje da “u skladu sa važećim zakonima pod hitno zaštite kako moju firmu tako i sve ostale – legalne koje se trude da svoje obaveze redovno i u skladu sa zakonima izvršavaju”.

Mitrović: Komunalni redar je mene izudarao

Izvršni direktor turističke agencije “Heppy travel” Dragomir Mitrović reagovao je na tekst “Na divlje voze turiste i nasrću na inspektore”, koji je objavljen u jučerašnjem štampanom i online izdanju “Vijesti”.

Mitrović tvrdi da ga “sinhronizovana kampanja orkestrirana iz kabineta Dejana Mandića i njegovih skutonoša nimalo nije iznenadila, kao ni što ga ne može iznenaditi ni količina neistina koje su plasirali medijima”.

“Nije tačna tvrdnja da sam vozio vozilo agencije, već sam vozio svoje privatno kada me je, bez ikakvog povoda i razloga, izudarao bivši policajac, sada penzioner, koji radi kao komunalni redar... Nije tačno da moja agencija prevozi putnike bez odobrenja nadležnog organa, ni da agencija ne posjeduje licence. Ti podaci su javni i mogu se vrlo lako provjeriti jednim klikom na tastaturi sajtova nadležnih ministarstava. Nije tačno ni da nijesam zaustavio vozilo 18. avgusta, jer to vozilo nijesam ni vozio tog dana, niti me iko zaustavljao. Ali sada javno kažem da više nikada neću zaustaviti vozilo kada me bude zaustavljao komunalni redar Ralević bez prisustva policije, jer više nikad neću dozvoliti da me maltretira i prebija bilo ko, pa ni on. Zoran Bijelić treba da objasni kako to da je upravo ta služba falsifikovala rješenje koje nije bilo pravosnažno i na osnovu toga prinudno uzela sa računa moje firme 500 eura protivzakonito”, piše u reagovanju Mitrovića. On je pozvao da se javno saopšti zašto mu godinama ruše najobičniju ogradu oko kuće i imanja, dok se drugima toleriše divlja gradnja. “Moj jedini grijeh je, izgleda, to što sam brat Milorada Mitrovića i vjerovatno smatrate da me zbog toga treba linčovati”, piše u reagovanju.

Dodaje se da je poslovanje agencije „Heppy travel” potpuno u skladu sa zakonskim propisima.

Nijesam prijetio Mandiću niti tražio protekciju za brata

Povodom informacije da je prijetio gradonačelniku Herceg Novog Dejanu Mandiću da će se oglasiti preko medija ako njegovog brata Dragomira ne pusti da vozi, reagovao je juče Milorad Mitrović, poznati NVO aktivista.

On kaže da nije nikada tražio dozvolu za bratovu agenciju od Mandića i da ga je “u vrlo kratkom razgovoru nedavno upoznao sa postupkom njegovog službenika, komunalnog redara Ralevića”.

“Rekao sam mu da je isti udario pesnicim mog brata, te da ga molim da preduzme radnje kako se ne bi to ponovilo. To je bilo sve što smo pričali. Notorna je laž da je razgovoru prisustvovao Bijelić Zoran, kao i to da sam u bilo čijem prisustvu i bilo kad prijetio Mandiću. Prosto, tako nešto mi nije u karakteru... Nikada ni kod koga, nisam zatražio bilo kakvu protekciju ni za jednog člana svoje porodice, pa to nisam tražio ni od Mandića, jer bi mi zaista bilo ispod svakog nivoa i ljudskog dostojanstva. Shvatam njegov strah i nervozu, svjestan je on da su mu dani odbrojani, te da su mu ovo poslednji trzaji na mjestu predsjednika. Vjerujem da zna da je svakoj tiraniji došao kraj, pa će doći i ovoj njegovoj. U tome ću mu ja, kada dođe vrijeme, dati svoj skromni doprinos”, piše, između ostalog, u reagovanju Milorada Mitrovića.

Galerija

Bonus video: