Ekološka svijest: Lekcija Natalije i Vladimira Narišenko Žabljačanima

"Pogled u šumu, sa kojom se naš plac graniči, pokazao je jezive prizore. Smeće svake vrste i na svakom koraku. Nas dvoje spontano počesmo da sakupljamo smeće"
21 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 14:26h

Bračni par iz Odese u Ukrajini Natalija i Vladimir Narišenko proteklih nedjelju dana uradili su posao iz koga će, kako se nadaju, nauk izvući i domicilni Žabljačani ali i turisti. A zbog njihovog djela mnogi iz ekskluzivnog naselja Ivan do, u srcu NP „Durmitor, trebalo bi i da se postide.

Oko njihove ambijentalne vikendice u tom naselju izvode se završni radovi a u jednom ćošku dvorišta desetine polivinilskih kesa prepunih smeća. Scena zbunjujuća a priča interesantna.

"Napunili smo 120 polivinilskih kesa zapremine 120 litara... Ali najteže je slijedilo. Kroz šumu razvaljeni metalni kreveti, kade, šporeti, polomljeni keramički kučni uređaji, staklo, veliki komadi građevinskog drveta, stvrdnuti džakovi sa cimentom, table stiropora, ma svašta"

"Dok su majstori radili u dvorištu mi smo iza njih sakupljali nepotrebni materijal kako bi da odnijeli na kontejner. Pogled u šumu, sa kojom se naš plac graniči, pokazao je jezive prizore. Smeće svake vrste i na svakom koraku. Nas dvoje spontano počesmo da sakupljamo smeće.

Prostor veliki jer se zapušteni šumski pojas lučno pružao oko dijela naselja gdje živomo. Napunili smo 120 polivinilskih kesa zapremine 120 litara. Sve smo to donosili u dvorište. Ali najteže je slijedilo.

Kroz šumu razvaljeni metalni kreveti, kade, šporeti, polomljeni keramički kučni uređaji, staklo, veliki komadi građevinskog drveta, stvrdnuti džakovi sa cimentom, table stiropora, ma svašta.

Ali previše teško da sve to donosimo do dvorišta pa smo u šumi, na mjestima gdje može doći teretno vozilo lagerovali ali i sortirali reciklažno. Decenijama je to odlagano u šumu", kažu Natalija i Vladimir i navode da su komšije sve to posmatrale i pomoć ponudili kad je posao završen.

Pomorac i slikarka Narišenko u Crnoj Gori su već sedam godina.

"U Kotoru smo a kad ova kućica bude završena mi smo Žabljačani. Jednostavno volimo Crnu Goru i Žabljak. Ovdje smo svake zime na skijanju jer nam je ovdje najbolje i najljepše.

U gradu se pročulo za ovu akciju. Svako pohvaljuje i odobrava ali se niko nije izjasnio da li bi nešto tako uradio. Ukrajinci su izrazili očekivanja da ćemo i mi promijeniti naše navike.

„Vijesti” su ovom viješću obradovale direktora NP „Durmitor” Toma Pajovića. Kaže da će posjetiti ove ljude i zahvaliti im se na doprinosu u očuvanju životne sredine jer su jedini pored njihovih radnika konkretno djelovali na tom, uz kanjon Tare, najatraktivnijem prostoru.

Direktor komunalnog preduzeća Radenko Radulović odmah je djelovao kooperativno. Njihovi radnici su stigli na lice mjesta. Tri prepuna kontejnera punih polivinilskih kesa ispražnjena su na gradskoj deponiji. Isto toliko traktorskih prikolica kabastog materijala, koji su vrijedni Ukrajinci sakupili, uklonjeno je sa tih pozicija.

Galerija

Bonus video: