Zeković: Zaštititi Brajuškovića

Zeković smatra da je istup Brajušković krajnje interesantan i da nadležni organi treba da mu poklone punu profesionalnu pažnju
169 pregleda 18 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2013. 11:52h

Potrebno je procijeniti rizike bezbjednosti i preduzeti odgovorajuće mjere zaštite za bivšeg policijskog službenika Brajuška Brajuškovića nakon njegovog istupa, kaže Aleksandar Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Bivši pripadnik specijalne policijske jedinice i nekadašnji rukovodilac službe obezbjeđenja spuškog zatvora Brajušković, rekao je “Vijestima” da je Veselin Veljović organizator “crnih trojki” koje su prebijale nepodobne novinare i opozicionare.

Brajušković je kazao da je on bio vođa jedne od trojki, objašnjavajući da je batinaškim eskadronom koordinirao sadašnji načelnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Miljan Perović.

Veljović i Perović su demantovali optužbe Brajuškovića.

Zeković smatra da je istup Brajušković krajnje interesantan i da nadležni organi treba da mu poklone punu profesionalnu pažnju.

"Pošto je medijski eksponiran za očekivati je da se Brajušković nađe i pod dodatnim pritiscima pa je i zato važno blagovremeno procijeniti rizike njegove bezbijednosti i preduzeti odgovarajuće mjere zaštite. Radi se o zreloj osobi, s priličnim profesionalnim iskustvom, nagrađivanom policijskom službeniku, koji je sigurno svjestan težine i posljedica svog istupa kao i da može biti predmet sudskog gonjenja onih koje možda neosnovano optužuje", saopštio je Zeković.

Zeković smatra da je ponovo aktuelizovano pitanje suočavanja sa prošlošću i nepravednim postupcima policije.

"U posljednjih dvadesetak godina od strane policija je, dijelom sistemski, dijelom i kroz pojedinačne postupke, učestvovala u brojnim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava. Neki od njih ni do danas nisu rasvijetljeni pa su istupi, poput građanina Brajuškovića, možda i jedinstvena prilika da se napokon o svemu tome sazna više. To je možda prilika da nadležni, posebno državni tužioci, otklone ranije propuste", dodaje Zeković.

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da ohrabre bivše i sadašnje policajce da slobodno govore o kompromotijućim praksama i primjerima kršenja ljudskih prava i sloboda.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije, od svog ustanovljenja, insistira na izgradnji novog imidža i kredibiliteta policije i potpunom distanciranju i diskontinuitetu s ranijim lošim praksama. Nekredibilnim policijskim službenicima nije mjesto u policijskog organizaciji. to nalažu svi domaći propisi, policijski standardi i zaključci i ocjene našeg Savjeta", zaključuje Zeković.

Bonus video: