Stiglo Švidlerovo „Veliko plavetnilo“

Sa 113 metara dužine, „Le Grand Bleu“ veći je od svih ratnih brodova bivše JRM i Mornarice Crne Gore
167 pregleda 10 komentar(a)
Veliko plavetnivo, Le Grande Bleu, Foto: Siniša Luković
Veliko plavetnivo, Le Grande Bleu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.08.2013. 12:22h

Kupači sa tivatskih plaža juče su radoznalo bacali poglede prema još jednom velikom privatnom brodu koji je ove godine stigao u Boku – superjahti „Le Grand Bleu“ (“Veliko plavetnilo”), koja se juče ujutro usidrila ispred marine Porto Montenegro.

Sa 113 metara dužine, „Le Grand Bleu“ veći je od svih ratnih brodova bivše JRM i Mornarice Crne Gore koji su do prije nekoliko godina održavani u tivatskom vojnom brodogradilištu Arsenal, na čijim temeljima počiva Porto Montenegro.

„Le Grand Bleu“ pripada ruskom oligarhu Evgeniju Markoviču Švidleru koji je jahtu prije sedam godina kupio od svog poznatijeg „kolege po dubokom novčaniku“ i poslovnog partnera Romana Abramoviča. „Le Grand Bleu“ izvorno je izgrađena 2000. godine u brodogradlištu Kusch Yachts u Bremenu u Njemačkoj, po narudžbi američkog milionera Dona Mekoua.

„Le Grand Bleu“, koja se zbog velikih dimenzija ne može vezati u većini svjetski poznatih marina, na sebi stoga nosi i dvije manje jahte - 22 metra dugu jedrilicu „Bellatrix“ i devetnaestometarsku motornu jahtu „Sirius A“, koje se posebnim dizalicama spuštaju u more.

Tim manjim plovilima gazda i njegovi gosti mogu da dođu do obale. Švindlerova superjahta na krmenoj palubi nosi i privatni helikopter.

„Le Grand Bleu“ koja je, grubo rečeno, veličine feribota „Sveti Stefan II“, može da ukrca maksimalno 20 putnika o čijem komoditet brine tridesetpetočlana posade. Maksimalnom brzinom od 17 čvorova, brod od 5.556 bruto tona pogone dva deutz dizel motora snage veće od 9.000 konja.

Bonus video: