Bivši direktori u ŽICG će naknade za odmore morati da traže na sudu?

Više nezvaničnih izvora iz ŽICG potvrdilo je “Vijestima” da niko od bivših direktora nema dokumentovane dokaze da su u periodu, za koji traže isplate, iz opravdanih razloga bili spriječeni da koriste godišnje odmore
333 pregleda 1 komentar(a)
Milan Čolaković, Foto: Luka Zeković
Milan Čolaković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2018. 19:10h

Bivši direktori u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG) će naknade za neiskorištene odmore najvjerovatnije morati da potraže na sudu, saznaju “Vijesti”.

Bivši izvršni direktor ŽICG Milan Čolaković, njegov tadašnji pomoćnik Milovan Strunjaš i bivši direktor Sektora za regulisanje saobraćaja Predrag Vujović podnijeli su prošle sedmice Komisiji za mirno rješavanje sporova zahtjev da im se isplati naknada štete za period od 2012. do 2017. godine. Oni su u maju pod pritiskom resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva zbog brojnih afera podnijeli ostavke na te funkcije.

Više nezvaničnih izvora iz ŽICG potvrdilo je “Vijestima” da niko od njih nema dokumentovane dokaze da su u periodu, za koji traže isplate, iz opravdanih razloga bili spriječeni da koriste godišnje odmore.

Procjenjuje se da bi isplata odmora za njih trojicu koštala blizu 10 hiljada eura.

Prema važećem Zakonu o radu, zaposleni ima pravo na naknadu štete ako “krivicom poslodavca nije iskoristio godišnji odmor ili dio godišnjeg odmora”. Čolaković i njegov tim će morati da dokažu da je postojala “krivica poslodavca” za neiskorištene odmore u periodu u kojem su bili na čelu ŽICG.

Izvori “Vijesti” tvrde da im uprava tog preduzeća neće isplatiti ni cent, ukoliko se utvrdi da su bivši direktori imali prostora da iskoriste godišnji odmor, ali to svojevoljno nijesu učinili, a ne zbog obima posla.

Čolaković je u maju podnio ostvaku na mjesto izvršnog direktora ŽICG, a na njegovo mjesto došao je Ljubiša Ćurčić, koji je smijenio Strunjaša i Vujovića. Njegovoj ostavci prethodila je promjena strukture Odbora direktora ŽICG, na čije je čelo tada došao Safet Kalač.

Najuže rukovodstvo ŽICG bilo je u nemilosti ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, koji je navodno i pokrenuo promjene u Odboru direktora, zbog više navodnih malverzacija i spornog poslovanja u tom preduzeću.

Specijalno državno tužilaštvo provjerava kako su čelnici ŽICG u januaru 2017. podijelili više od 330.000 eura nekolicini funkcionera tog preduzeća.

Sporna su i pojedina zapošljavanja bez raspisanih konkursa.

“Vijesti” su ranije objavile da je Vujović mimo zakonskih procedura i konkursa zaposlio najmanje četvoro najbližih srodnika i prijatelja od dolaska na to mjesto, krajem 2013, a među zaposlenima je bila i njegova supruga.

Iz ŽICG ni poslije više puta ponovljenih pitanja, nije odgovoreno kada je i gdje Vujović završio studije, sa kojim prosjekom, te šta je polagao krajem januara na privatnom Fakultetu za saobraćaj u Budvi.

Formirati holding željezničkih preduzeća

Željeznička preduzeća u Crnoj Gori moraju još tješnje da sarađuju da bi efikasnije poslovala, a boljem poslovanju doprinijelo bi i formiranje holdinga svih željezničkih preduzeća, ocijenjeno je na sastanku u Privrednoj komori (PKCG).

Na sastanku, koji je inicirao predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, učestvovali su predstavnici Željezničke infrastrukture, Željezničkog prevoza, Monte Carga i Održavanja željezničkih voznih sredstava. U susret najavljenom nastavku rekonstrukcije pruge Beograd-Bar u Srbiji, koja će privremeno značajno otežati, pa dijelom i onemogućiti saobraćanje vozova, te negativno uticati na rad crnogorskih željezničkih preduzeća, učesnici sastanka su istakli potrebu da se u budućnosti razvije željeznički saobraćaj ka više destinacija, između ostalog preko Bosne i Hercegovine ka EU.

Bonus video: