Bokeljska noć zakazana za 18. avgust

Objavljen konkurs za učesnike defilea barki ispred Starog grada u Kotoru
155 pregleda 0 komentar(a)
Bokeljska noć, Foto: Zoran Đurić
Bokeljska noć, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2018. 18:34h

Tradicionalna kotorska fešta Bokeljska noć, ove godine biće održana u subotu, 18. avgusta, u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotora, pod pokroviteljstvom Opštine tog grada, a tim povodom raspisan je i konkurs za smotru ukrašenih barki.

„Ova svojevrsna fešta nad feštama je jedna vrsta karnevala, u kojem glavnu ulogu imaju maštovito dekorisane barke i brodice, iluminirajući efekti i zabava građana i turista tog dana, a naročito noći“, stoji u saopštenju.

„Bokeljska noć je fešta takmičarskog karaktera, sa statusom nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja i ima za cilj povezivanje kulturne baštine i turističke privrede grada, ukazujući na bogato kulturno naslijeđe, stvaralaštvo i promociju Kotora i Crne Gore“, poručuju organizatori.

Tako svi zainteresovani učesnici, prema konkursu, treba da uplate naknadu za učešće u iznosu od pet eura na žiro račun Kulturnog centra (510-8571-32), prilože dva primjerka skice kreacije u A4 formatu uz propratni tekst, odnosno opis kreacije i usmeno obrazlože značenje kreacije pred stručnom komisijom.

U pozivu za prijave se ističu i elementi koje bi kreacije trebalo da sadrže, pa tako akcenat treba biti na kulturnom naslijeđu, određenom geografskom pojmu i/ili istorijskoj ličnosti, vrijednosti ili događaju, ali i da zadovoljava osnovne estetske kriterijume.

Takođe, dekorisano plovilo mora biti najmanje četiri metra dugačko, a broj plovila koja mogu učestvovati u konvoju je ograničen na 40.

Prihvaćene ponude organizator će finansirati u iznosu od 300 eura, od čega će polovina biti preusmjerena učesnicima prije, a polovina poslije manifestacije, ukoliko zadovolje kriterijume.

Prijave sa imenom i prezimenom, adresom i brojem telefona uz ostalu potrebnu dokumentaciju kandidati mogu priložiti do 31. jula u Kulturnom centru ili na mail organizacija@kotor.mesa naznakom „prijava na konkurs za Bokeljsku noć“, a dodatne informacije mogu se dobiti na 032/304-140 i 069/345-660.

Organizatori ističu da Bokeljska noć čiji su korijeni staritri vijeka, ilustruje duh i kreativnost žitelja, te da se manifestacija koja okuplja više hiljada posjetilaca, nakon defilea maštovito dekorisanih barki i vatrometa nastavlja uz muzički program do ranih jutarnjih časova.

Bonus video: