Nekad najelitniji miločerski hotel "Kraljičina plaža" danas trune

Hotel zjapi prazan, predat je na korišćenje personalu i polako trune... Nalik kasarni, hotel je danas svratište mnogima koji žele da prenoće
755 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 20:02h

"Od večeras počinju patrolni obilasci od strane bezbjednosti u smještajnim jedinicama hotela. Molimo vas da poštujete kućni red, kako bi se izbjegle neželjene posljedice", upozorenje je kojim se kompanija „Aman Sveti Stefan“ oglasila svim „stanarima“ nekada najelitnijeg hotela u Miločeru, “Kraljičine plaže”.

Nekada hotel rezervisan za klijentelu sa dubokim džepom, danas, šest godina od kada je, zajedno sa grad-hotelom Sveti Stefan i vilom „Miločer“, ustupljen na gazdovanje kompaniji „Adriatic propertis“ i grčkoj „Restis grupi“, „Kraljičina plaža” je oronula građevina u kojoj je smješten personal hotela. Nažalost, nekada biser hotelske industrije Crne Gore, koji se nalazi na samom ulazu u stoljetni Miločerski park, iznad istoimene Kraljičine plaže, hotel je danas sramni prikaz turizma. Na balkonima je okačen donji veš da se suši, peškiri prebačeni preko zarđale ograde, dok je fasada potpuno uništena. Prepoznatljiva braon stakla na cijelom hotelu danas su iskrzana i izgubila su sjaj.

Obavještenje kompanije "Aman Sveti Stefan", Foto: Vuk Lajović

Zakupac, koji je najnovijim aneksom ugovora dobio gazdovanje hotelom na 42 godine, koliko i popularnim Svecem i vilom “Miločer”, obavezao se prvobitnim ugovorom, koji je prije šest godina zaključio sa Vladom Crne Gore i vlasnikom HTP „Miločer“, da će porušiti hotel i na njegovom mjestu izgraditi potpuno novi. To obećanje je trebalo da bude ispunjeno 2010. godine.

Međutim, do danas ništa nije urađeno. Hotel zjapi prazan, predat je na korišćenje personalu i polako trune, prepušten na milost i nemilost vremenu. Nalik kasarni, hotel je danas svratište mnogima koji žele da prenoće. Upravo je to bio i povod što je „Aman Sveti Stefan“, odnosno “Adriatic propertis“, upozorila sve „staranare“ da će svakog neželjenog gosta koji se tu udomio izbaciti.

Zakupac, „Adriatic propertis“ i grčka “Restis grupa”, pravdaju se da za to područje nije usvojen planski dokument - urbanistički projekat „Ledi Kraljičina plaža“, koji se još nalazi u Vladi i čeka saglasnost.

Međutim, to što nema planova nije smetalo istom tom zakupcu, kao ni Vladi, da se dozvoli izgradnja spa centra nadomak hotela, u zaleđu Kraljičine plaže.

Fasada potpuno uništena, a preko zarđalih ograda vise peškiri i veš, Foto: Vuk Lajović

Bilo kako bilo, zakupac je planirao da izgradi novi i veći hotel “Kraljičina plaža” na mjestu postojećeg, koji će raspolagati sa 60 soba zvanih „chedi jedinice”, površine od po 40 kvadrata. Ali, on je na lokalitetu pored hotela, u prostranom parku do naselja Pržno, projektovao zasebno stambeno naselje sa 66 luksuznih stanova, od kojih svaki raspolaže sa 120 kvadrata. Stanovi su raspoređeni u više zgrada, od kojih neke dostižu visinu i do 30 metara. Terase tih stambenih jedinica, koje investitor naziva apartmanima, imaju od 18 do 30 kvadrata.

Predlog se ne uklapa u strategiju

Kako je “Vijestima” saopšteno u HTP „Miločer“, koja je gazdovala tim nekada luksuznim hotelom, oni su u više navrata predlagali zakupcu da hotel radi sve do momenta dok ne bude dobijena dozvola i započne njegovo rušenje.

"Mi smo imali kompletan personal i hotel je mogao godišnje da prihoduje milion eura. On je nekada bio omiljeno mjesto ličnostima iz kulturnog, političkog i javnog života cijele stare Jugoslavije. Gostio je poznata imena, važio je za hotel koji je imao prepoznatljivu uslugu. Oni nijesu prihvatili naš predlog, uz ocjenu da se to ne uklapa u njihovu strategiju“, kazali su u HTP „Miločer“.

Takođe, iz HTP su nedavno upozorili zakupca da sa terasa hotela uklone peškire i veš koji se suši, jer je to ružna slika za mnogobrojne turiste koji tuda prolaze.

Galerija

Bonus video: