U Crnoj Gori miruje groznica Zapadnog Nila

Simptomi su slični virusu gripa, kod većine zaraženih se i ne primijete
70 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Boris Pejović
Klinički centar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.08.2013. 10:13h

Jedini oboljeli od virusa groznice Zapadnog Nila u Crnoj Gori, četrdesetjednogodišnji muškarac iz Podgorice, na infektivnoj je klinici, dobrog je zdravstvenog stanja i biće pušten na kućno liječenje.

"Pacijent je primljen sa blagom kliničkom slikom (glavoboljom i povišenom temperaturom). Trenutno je bez temperature, dobrog opšteg stanja i pred otpuštanjem kući", kazali su "Vijestima" iz Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore.

Prema njihovim navodima, nema novih slučajeva ovog oboljenja.

S druge strane, broj pacijenata u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kod kojih je dokazano da su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila, povećao se na 65. Saopšteno je da je do sada četvoro građana Srbije, koji su bili hronični bolesnici, preminulo od infekcije koju prenose tigrasti komarci.

Kako prenosi B92, direktor klinike prof. dr Dragan Delić među oboljelima na bolničkom liječenju najbrojniji su pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (zapaljenja moždane opne), ali da ima i pacijenata, uglavnom starijih od 60 godina, koji se nalaze na respiratoru i koji su životno ugroženi.

On je podsjetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

Simptomi su slični virusu gripa, kod većine zaraženih se i ne primijete. Kako je Televiziji Vijesti kazao Ivan Lekić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 20 odsto zaraženih ima blagu kliničku sliku koju karakterišu povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda i osip po koži trupa, leđa i stomaka.

Virus je sezonskog tipa i javlja se od kraja jula do septembra, a specifične terapije i vakcine još nema.

Bonus video: