U znak jubileja

"Jadran" je zaslužio da se proglasi pokretnim kulturnim dobrom

Tivat je uvijek bio i ostao "Jadranova" najmirnija i najljepša luka i jedno sa drugim su srasli, kaže kustos Dražen Jovanović
68 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 15:08h

Komandant školskog broda „Jadran“, poručnik bojnog broda Goran Pajović, otvorio je u Zbirci pomorskog nasljedja Porto Montenegra u Tivtu, izložbu pod nazivom „Jadran kroz vrijeme“, posvećenu 80-oj godišnjici službe najvrijednijeg i najatraktivnijeg broda u floti Mornarice Vojske Crne Gore (VCG).

Postavku izložbe čiji su autori umjetnik iz Bara Goran Grković, direktorica Pomorskog muzeja iz Kotora mr Mileva Pejaković-Vujošević, kustos tog muzeja Ilija Mlinarević, njegova koleginica Jelena Karadžić i kustos Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra Dražen Jovanović, čine fotografije, navigaciona oprema, predmeti sa broda, dokumenti, odlikovanja, umjetničke slike i tehnički nacrti koji svi zajedno, svjedoče o bogatoj i burnoj prošlosti jedrenjaka koji je kao školski brod Kraljevske mornarice Jugoslavije, izgradjen 1933 u Njemačkoj.

Poseban pečat izložbi dali su dokumenti i predmeti iz lične zaostavštine kapetana fregate Igora Perfiljeva, oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije i kasnije JRM iz Tivta, koji je na „Jadranu“ služio tridesetih godina prošlog vijeka, a koje je za potrebe izložbe ustupila njegova kćerka - poznata umjetnica i pjesnikinja Maja Perfiljeva.

Osam decenija "Jadrana": Škola pod jedrima >>>

„Navršava se osam decenija od dana kada je 'Jadran' upisan u Flotnu listu i od kada je započeo svoju misiju 'škole pod jedrima'. Nakon 22 međunarodna i velikog broja krstarenja u teritorijalnim vodama, 'Jadran' predstavlja najvrijedniju plovnu kulturno-obrazovnu institiciju - instituciju koja mlade pomorce uvodi u svijet mora, pružajući im prva znanja iz pomorstva i navigacije“, kazao je Pajović, poželjevši starom jedrenjaku još puno godina sretne plovidbe svjetskim morima.

Sa izložbe (Foto: Siniša Luković)

Komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković koji je i sam svojevremeno bio komandant „Jadrana“, istakao je da taj jedrenjak za sobom ima bogatu istoriju i simboliku koja ga preporučuje da bude proglašen za pokretno kulturno dobro države.

Sa izložbe (Foto: Siniša Luković)

„Nastavljamo da pričamo priču o 'Jadranu' – pomorskoj i vojnoj istoriji i tradiciji našeg grada. Meni kao nekome ko je 37 godina u Tivtu i koji sam odrastao uz 'Jadran' i sa 'Jadranom' je posebna čast biti dio proslave velikog jubileja tog broda. Veza 'Jadrana' i Tivta traje dugo i ne karakteriše je samo to što je ovaj grad tom brodu prije 80 godina bio prva luka u domovini, već je Tivat uvijek bio i ostao 'Jadranova' najmirnija i najljepša luka i jedno sa drugim su srasli“, istakao je kustos Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra Dražen Jovanović naglašavajući da, posebno od kada je ovdje otvorena ta marina, „mnogi lijepi brodovi dolaze u Tivat, ali je 'Jadran' bio i ostao daleko najljepši brod koji se vezao uz našu obalu.“

Sa izložbe: Komandant Pajović (desno) (Foto: Siniša Luković)

Galerija