Spriječeno održavanje liturgije SPC i CPC u crkvi na Ivanovim koritima

Sveštenici SPC liturgiju služili u Cetinjskom manastiru, a CPC ispred crkve na Ivanovim koritima
146 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 13:03h

Policija je spriječila sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da uđu u crkvu Svetog Preobraženja na Ivanovim koritima, prenijela je Televizija Vijesti.

Kako je ranije bilo najavljeno SPC je zakazala liturgiju povodom praznika Preobraženja u 9 časova, dok je CPC liturgiju zakazala sat kasnije.

Sveštenici SPC odmah su se vratili na Cetinje i liturgiju služili u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit CPC Mihailo sa sveštenstvom, nakon kraćeg razgovora sa policijom, liturgiju je služio ispred crkve na Ivanovim koritima.

SPC: Otvoreni progon Crkve

Iz SPC je saopšteno da se dešavanjima na Ivanovim koritima "nastavlja sa napadima na crkvenu imovinu i sa sprječavanjem i ometanjem onih crkvenih bogosluženja koji na ovim prostorima imaju vjekovno trajanje".

"I to sve rade jedna te ista lica. Riječ je o grupi građana koja sebe naziva "CPC", i koja je na preobraženjski praznik prijavila cetinjskoj policiji svoje okupljanje u hramu koji ne pripada tim građanima niti toj organizaciji. Po pravilima i regulama ove države, pomenuti hram je u vlasništvu Pravoslavne Mitropolije Crnogorsko-primorske, pa nema niti jednog osnova da ovi ljudi, bivši sveštenici ulaze u njega", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je cetinjska policija uvažila zahtjev CPC kao "navodno legitiman".

"Znajući da sveštenstvo Mitropolije toga dana obavlja svoje redovno bogosluženje, povodom tamošnje hramovske slave, policija je zabranila pristup crkvi-svima! Opravdanje policije je bilo da su ovakvim postupkom spriječili moguće incidente tj. narušavanje javnog reda i mira. Ovo zvuči logično i opravdano – samo ako se radi o jednom, iznenadnom i izdvojenom slučaju. Međutim, ovo se dešava treću godinu za redom, i to baš ispred ovog istog hrama, na ovaj isti dan".

"Ponavljamo da objašnjenje policije ima svoj smisao u iznenadnim i nepredviđenim situacijama koje prijete da prerastu u sukobe, ali se bojimo da događaji na Ivanovim koritima već prerastaju u otvoreni progon Crkve, u izgon sveštenika i vjernika iz njihovih hramova, a radi nečije ideologije. Radi nečije ideološke optičke varke kojom ne vidi razliku između stotina hramova i manastira širom Crne Gore - na jednoj strani, i, na drugoj strani, grupe od 50-tak uvjek istih lica koja ne priznaju ni zemaljsku ni nebesku pravdu", navodi se između ostalog u saopštenju SPC.

Vučinić:Zloupotreba državne administracije

Događaji u vezi liturgije u crkvi na Ivanovim Koritima očigledan su primjer zloupotebe koju namjerno vrši državna administracija na štetu Crnogorske crkve, ocijenio je potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Vučinić je ocijenio, u reagovanju dostavljenom agenciji Mina, da državna administracija tajno huška Srpsku crkvu da "u isto vrijeme i u istoj crkvi u kojoj mi najavljujemo službu i ona traži da služi".

"Ovoga puta u crkvi na Ivanovim Koritima. Umjesto da vlasti odobre CPC i CPM u različita vremena one donose rješenje o zabrani službe objema s motivom da bi moglo doći do ekscesa ukoliko se susretnu vjerujući i svještenstvo obje crkve u isto vijeme", kazao je Vučinić.

On navodi da Beogradska patrijaršija takvom politikom zlonamjerno ukida svaku mogućnost da naše svještenstvo odsluži liturgiju u hramu.

"Iako raspolaže sa svim crkva i manastirima i nema nikakve potrebe da služi baš danas i baš na Ivanovim Koritim".

"Takva politika je uperena protiv interesa Crnogorske crkve s ciljem da je onemoguće da služi u bilo kojoj crkvi u zemlji. Njeni glavni protagonisti su korumpirana državna administracija i najviše državne adrese a beogradska patrijaršija im je samo od pomoći", ocijenio je Vučinić.

Galerija

Bonus video: