Polonski u Kambodži, napustio Izrael

Izraelske vlasti su bile spremne da ga izruče Rusiji, pa je napustio zemlju
50 pregleda 3 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sergej Polonski, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.08.2013. 14:25h

Poznati i ekstravagantni ruski tajkun, nekadašnji partner Svetozara Marovića i vlasnik Miraks grupe koja je gradila na Zavali, biznismen Sergej Polonski, koji je u petak iz Izraela odletio u Bankok, nalazi se na svom ostrvu u Kambodži, saopštio je juče agenciji RIA Novosti jedan od njegovih kambodžanskih advokata.

“Sergej Polonski zaista se nalazi na svom ostrvu nedaleko od Sianukvila. U to su se uvjerili službenici policije i administracija provincije Sianuk”, rekao je advokat.

Nezvanični izvori potvrdili su u petak agenciji Interfaks da su izraelske vlasti bile spremne da izruče Polonskog u slučaju da Rusija to zatraži.

Tverski sud u Moskvi naredio je početkom prošle sedmice hapšenje Polonskog, optuženog za prevaru velikih razmjera. Istražitelj Ministrastva unutrašnjih poslova Oleg Siljničenko kazao je tada da se biznismen nalazi u Izraelu i da odbija da se pojavi pred Istražnim komitetom Ruske Federacije.

Advokatica Polonskog Dijana Tatosova tražila je da sud odloži ročište, pošto je njen klijent pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela na razgovor o dobijanju državljanstva.

Pošto je saslušao argumente strana u postupku, sudija je naložio hapšenje Polonskog, koji je prije nekoliko godina bio glavni investitor u Crnoj Gori i poslovni partner dijela crnogorskih funkcionera na čelu sa Marovićem. Osim toga, on je objavio i međunarodnu potjernicu za biznismenom.

Advokatica Polonskog rekla je tamošnjim medijima nakon suđenja, da strahuje da Rusija od Izraela može zatražiti ekstradiciju njenog klijenta.

U jesen 2012. u Rusiji je podignuta optužnica zbog prevare velikih razmjera protiv neidentifikovanih radnika kompanije Mirax Group, čiji je osnivač Polonski.

Istraga navodi da su u periodu od 2007. do 2009. oni inicirali sklapanje predugovora o kupoprodaji stanova u stambenom kompleksu “Kutuzovska milja” (koji je tada bio u izgradnji), a koji nisu odgovarali utvrđenoj projektnoj dokumentaciji.

Predstavnik ruskog MUP-a precizirao je da se poslovima optuženog ne bave samo ruski pravosudni organi.

“Dobili smo pisma iz Interpola da se o Polonskom u Švajcarskoj sprovodi istraga u vezi legalizacije prihoda stečenih kriminalnim radnjama”, rekao je Siljničenko.

Polonski, koji važi za jednog od poznatijih ruskih tajkuna, i još dvojica Rusa prošle godine su uhapšeni i optuženi u Kambodži zbog prijetnji nožem i zatvaranja posade broda na kojem su se nalazili.

Pretpostavlja se da će u najskorije vrijeme sud u Kambodži donijeti konačnu odluku u tom slučaju.

Po riječima sagovornika RIA Novosti, Polonskom i njegovim prijateljima najvjerovatnije prijete samo uslovne zatvorske kazne jer su žrtve odavno opozvale svoje prijave date policiji. Rusi su optuženi da su posljednjih dana 2012. godine, u alkoholisanom stanju, zatvorili u potpalublju jahte posadu, a zatim ih natjerali da skaču sa broda. U ovom trenutku sva tri ruska državljanina su na slobodi jer su privremeno oslobođeni.

Bonus video: