Trijumf "Kotorske beštije"

Zalivom prodefilovalo više od 50 ukrašenih barki pred hiljadama gostiju fešte
72 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2013. 06:37h

Barka "Kotorska beštija" osvojila je prvu nagradu od 1.500 eura, kao najbolje ukrašena, na tradicionalnoj manifestaciji Bokeljska noć, koja je održana sinoć u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Prema procjenama organizatora, fešti je prisustvovalo na desetine hiljada posjetilaca.

Povorka od 51 maštovito ukrašene barke, od kojih je jedna bila van takmičarske konkurencije, prodefilovala je tri kruga duž kotorske rive, a nakon trećeg kruga upriličen je veliki vatromet koji je zaparo nebo nad Kotorom. Nagradni fond za najbolje barke iznosio je 3.000 eura.

Po odluci žirija, u sastavu predsjednica Edita Starović, i članovi Vjera Rašković i Goran Moškov osim "Kotorske beštije", barke "Još uvijek rastem", "Vulkan i Crnogorski zid" podijelile su ravnopravno treće mjesto, tj. po 500 eura. Žiri je odlučio da nagradu za drugo mjesto, u iznosu od 1.000 eura, ne dodijeli.

Nakon proglašenja najljepše ukrašenih barki fešta se nastavila u Starom gradu. Na ulazu u Kotor Turistička organizacija je u saradnji sa policijom dijelila flajere – mape u kojima će biti navedena i ucrtana mjesta za parkiranje.

Direktor TO Kotor Mirza Krcić, kazao je sinoć da je zadovoljan kako je protekla i ova kotorska manifestacija, te da se nada da su i brojni posjetioci uživali u defileu maštovito okićenih barki. Krcić je rekao da je organizacija manifestacije koštala 35.000 eura, od čega su TO i Opština obezbijedili po deset hiljada eura, a ostatak sponzori.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore je 3. jula ove godine donijela rješenje kojim se tradicionalno-kulturnoj manifestaciji takmičarskog karaktera Bokeljskoj noći utvrđuje status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Bokeljska noć predstavlja osobenu kulturno-zabavnu manifestaciju takmičarskog karaktera, čije porijeklo datira iz proslave Venecijanske noći iz 18. vijeka, sa prekidom održavanja od 1936. do 1959.

Rezultat je ljudskog umijeća, vještina i ideja koje se manifestuju u izradi scenografske dekoracije barki (čamaca), kroz izbor motiva, materijala, tehnike i tehnologije izrade scenografske dekoracije.

Ljudsko umijeće manifestuje se izborom ideje i njenom porukom koja se realizuje kroz scenografsko rješenje. Izbor ideje je vezan za izbor događaja, ličnosti, pojave koje se odražavaju na politiku, ekonomiju, kulturu i druge karakteristike na području Kotora i Crne Gore.

Jedinstvenost ove manifestacije potvrđuje se činjenicom da joj nema slične na području Crne Gore, njenom užem i širem okruženju, što potvrđuje tridesetak hiljada njenih posjetilaca.

Navedeni atributi ovu kotorsku feštu čine autentičnom, tradicionalnom, jedinstvenom i rijetkim dobrom, što je sve preporučilo za kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Organizator Bokeljske noći je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, a suorganizator Turistička organizacija. Pokrovitelj je Opština Kotor.

Galerija

Bonus video: