Ljekari bolnice Meljine pisali Dušku Kneževiću vlasniku Atlas grupe

“Pozivamo Vas da nađemo kompromisno rješenje za dobrobit građana i nas zaposlenih”
189 pregleda 4 komentar(a)
Protest bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Protest bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.07.2018. 13:14h

Niko od zvaničnika još nije reagovao na zahtjeve zaposlenih u Bolnici Meljine koji četvrti dan organizuju polusatni štrajk upozorenja sa zahtjevom da se trajno riješi status te zdravstvene ustanove I da se ona uključi u sistem javnog zdravstva Crne Gore. Zaposleni su tražili prijem kod ministra zdravlja, Kenana Hrapovića I predsjednika Vlade, Duška Markovića.

Danas je 16 ljekara specijalista u otvorenom pismu pozvala vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića na "hitan sastanak sa zaposlenima i predstavnicima Vlade i Ministarstva zdravlja, radi što bržeg rješavanja statusa Bolnice".

"Podsjećamo Vas da se duži vremenski period zarade zaposlenima ne izmiruju redovno. Posljednja primljena plata je za februar 2018. Doprinosi za penziono i invalidsko osiguranje nisu uplaćeni od februara 2016. godine. Navedeni problemi su isključivi razlog odliva kadra, nemogućnosti dovođenja novog i gotovo nemogućeg funkcionisanja Bolnice", navodi se u otvorenom pismu.

Ističu da ljekari i medicinsko osoblje I Knežević kao vlasnik Bolnice snose veliku odgovornost za pružanje zdravstvenih usluga za građane Herceg Novog i brojne turiste.

“Pozivamo Vas da nađemo kompromisno rješenje za dobrobit građana i nas zaposlenih”, zaključuje se u otvorenom pismu.

Podršku zaposlenima I opstanku Bolnice Meljine pružaju mnogi građani Herceg Novog i organizacije. Skup podrške najavio je Opštinski odbor penzionera Herceg Novi sa 1.500 članova, a pozivaju i druge građane da im se pridruže. Iako nije na dnevnom redu lokalnog skupštinskog zasjedanja zakazanog za 24 jul, predsjednik SO Miloš Bigović kaže da će najvjerovatnije doći do proširenja dnevnog reda sa tačkom o statusu bolnice Meljine.

Objekti Bolnice pod hipotekom

Vlada Crne Gore je prije godinu i po pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona , u Bolnicu uložili samo tri miliona eura.

Iz Atlas grupe tvrde da do sada kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja bolnice uložili preko 32 miliona eura.

Većina objekata Opšte bolnice Meljine u vlasništvu konzorcijuma koji predvodi Atlas grupa, su pod hipotekom zbog dobijanja nekoliko kredita u vrijednosti od oko 11,5 miliona eura. Kreditima su uglavnom isplaćivane zarade zaposlenim u Bolnici.

Podsjećamo da je kompleks u Meljinama sa preko 50 hiljada kvadrata i 19 objekata konzorcijum na čijem je čelu je Atlas grupa, kupio za 25,1 milion eura i to obveznicama stare devizne štednje.

Bonus video: