Q groznica među domaćim životinjama, veterinarske službe djeluju preventivno

To je bolest od koje obolijevaju domaće životinje, a zaražene ovce, koze i goveda su glavni izvori infekcije za ljude
0 komentar(a)
ovce i koze, Foto: Kingsenglish.info
ovce i koze, Foto: Kingsenglish.info
Ažurirano: 16.08.2013. 18:25h

Veterinarska uprava nastavlja da preduzima sve mjere za blagovremeno otkrivanje novih slučajeva oboljenja Q groznice, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Na teritoriji Bijelog Polja i Žabljaka od januara do marta registrovana je zarazna bolest Q groznica kod koza, ovaca i goveda.

To je bolest od koje obolijevaju domaće životinje, a zaražene ovce, koze i goveda su glavni izvori infekcije za ljude.

Laboratorijska ispitivanja su potvrdila prisustvo bolesti kod ovaca, koza i goveda na sedam gazdinstava na teritoriji opština Bijelo Polje i Žabljak.

Q-groznica je poslednji put registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007. na teritoriji Nikšića

"Veterinarska uprava Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zajedno sa veterinarskom inspekcijom Uprave za inspekcijske poslove, a u saradnji sa terenskom veterinarskom službom u Bijelom Polju i Specijalističkom veterinarskom laboratorijom nastavlja sa preduzimanjem svih mjera za blagovremeno otkrivanje novih slučajeva oboljenja, kao i na njenom spriječavanju, suzbijanju i iskorjenjivanju", saopšteno je iz Ministarstva.

Oni su apelovali na držaoce koza, ovaca i goveda da poštuju mjere koje su naložene i da slijede preporuke koje su dobili od veterinarske službe.

„Obzirom da se radilo o zaraznoj bolesti koja se može prenijeti i na čovjeka, i koja zahtijeva brzu reakciju stručnih službi, preduzete su mjere za njeno brzo suzbijanje i iskorjenjivanje u cilju sprječavanja eventualnog daljeg širenja bolesti“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su napomenuli da na teritoriji Opštine Žabljak, gdje je Q groznica dijagnostikovana na jednom gazdinstvu, nakon sprovedenih mjera, nema pojave novih slučajeva.

„I dalje je na snazi stalni pojačani nadzor veterinarske službe na području mjesta Sušica, Kovren, Sipanje, Bistrica i Godijevo u Opštini Bijelo Polje kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi, očuvao stočni fond i spriječilo eventualno širenje ove bolesti“, piše u saopštenju.

Q-groznica je poslednji put registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007. na teritoriji Nikšića.

Bonus video: