Manjak jer je DPS uoči izbora dijelio udžbenike

Minus u poslovanju Zavoda za udžbenike nastao i zbog ispunjavanja predizbornih partijskih zadataka
96 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2013. 17:37h

Manjak od 670.000 eura u kasi Zavoda za udžbenike tokom 2012. godine nastao je, između ostalog, i zbog toga što je nekoliko hiljada kompleta udžbenika, koje su besplatno dijelili aktivisti DPS-a na terenu u avgustu prošle godine, nije plaćeno Zavodu, saznaju “Vijesti ” od izvora bliskih bezbjednosnim krugovima.

Udžbenici su dijeljeni preko centara za socijalni rad i mjesnih zajednica, a to su radili članovi DPS-a kako bi i na taj način obezbjeđivali sigurne glasove uoči parlamentarnih izbora održanih 14. oktobra.

Cijena jednog kompleta udžbenika je u prosjeku oko 80 eura. Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević juče je “Vijestima” kazao da DPS nije kupio niti dijelio udžbenike bilo kome. Istakao je da u toj partiji ne znaju da su udžbenici dijeljeni preko mjesnih zajednica, ali je ipak siguran da to niko nije radio u ime DPS-a.

Međutim, na podsjećanje da je krajem avgusta prošle godine Aleksandra Klikovac iz Ponara u Zeti optužila aktiviste DPS-a u toj mjesnoj zajednici da dijele besplatne udžbenike isključivo onim porodicama čiji se članovi obavežu da će na parlamentarnim izborima glasati vladajuću partiju, Milošević je kazao da on ne zna da li je neka mjesna zajednica dijelila udžbenike, ali da za to nijesu dobili saglasnost DPS-a. Podsjetio je da su besplatne udžbenike dijelili jedino Ministarstvo rada i socijalnog staranja i centri za socijalni rad.

“Ne znam da li je neko drugi dijelio te udžbenike. I ako je neko dijelio sigurno nije uz saglasnost DPS-a, niti je DPS-a u tome učestvovao. Za te pojedinačne situacije, da budem iskren, ne znam, ali sigurno znam da nijesmo u tome učestvovali, a ako je to neko uradio, uradio je na svoju odgovornost”, rekao je Milošević.

U kabinetu direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Nebojše Dragovića, rečeno je da pitanja u vezi sa manjkom u Zavodu, koje je registrovala DRI u svom izvještaju iz jula ove godine, treba poslati ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću.

Iz Ministarstva smo umjesto odgovora dobili obavještenje da je u toku kolektivni godišnji odmor.

Smijenjeni predsjednik Upravnog odbora Zavoda za udžbenike Marko Jokić juče ponovo nije odgovarao na pozive i SMS poruke. “Vijesti ” su juče objavile da su policajci iz Odjeljenja za privredni kriminal ušli su u Zavod za udžbenike i nastavna sredstva radi provjera poslovanja te državne institucije u posljednje skoro četiri godine, kada je na čelu Upravnog odbora Zavoda bio Jokić, poznati aktivista DPS-a zadužen da kontroliše direktore škola i nastavnike.

Jokić je smijenjen nedavno nakon što je DRI ustanovila da je Zavod prošle godine nedomaćinski raspolagao novcem, da prikazane aktivnosti i informacije i transakcije nijesu bile u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa važećim propisima, te da se Zavodom nije upravljalo sa dužnom pažnjom. U izvještaju stoji da je Zavod prošle godine poslovao sa gubitkom od 669,8 hiljada eura, zahvaljujući “otpisu zastarjelih udžbenika” u iznosu od 465.000 i 127.000 eura većim izdacima za zarade od projektovanih .

Galerija

Bonus video: