Rušenje hotela Crna Gora: Slijede prijave organima pravosuđa?

Izvještaj Uprave za inspekcijske poslove, na osnovu obavljenog nadzora, potvrdio je da nije postupljeno po građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji
0 komentar(a)
hotel Crna Gora, Foto: Luka Zeković
hotel Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2013. 14:38h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma očekuje da Uprava za inspekcijske poslove efikasno preduzme sve dodatne mjere iz njene nadležnosti u slučaju rušenja hotela Crna Gora, uključujući i eventualne prijave organima pravosuđa.

Iz Ministarstva su podsjetili da je izvještaj Uprave za inspekcijske poslove, na osnovu obavljenog nadzora, potvrdio da nije postupljeno po građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji.

U Ministarstvu očekuju da Uprava preduzme dodatne mjere iz svoje nadležnosti, uključujući i eventualne prijave organima pravosuđa.

“Uprava je, kao organ nadležan za kontrolu izvođenja radova na terenu, pokrenula postupak inspekcijske kontrole”, rekli su iz Ministarstva

“Takvo postupanje je posebno važno imajući u vidu da je, u ovom slučaju, pored materijalne, izazvana i nematerijalna šteta zbog uništavanja arhitektonskog nasljeđa specifične simboličke vrijednosti”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo, kako su kazali njegovi predstavnici, nakon davanja saglasnosti na planski dokument, izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole nije ovlašćeno za obavljanje nadzora radova i provjeru njihove usklađenosti sa dozvolom.

“Ministarstvo nema ingerencije, niti operativne mehanizme, za sprječavanje i sankcionisanje takvih događaja”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su saopštili da je u dijelu javnosti zbog nedovoljnog poznavanja procedura i pojedinačnih nadležnosti državnih organa, a nekad i iz drugih razloga, stvoren utisak o neposrednoj odgovornosti tog resora za predmetno dešavanje.

Hotel Crna Gora srušen je prije sedmicu, a na tom mjestu biće sagrađen novi, poznatog svjetskog lanca Hilton.

Iz Ministarstva su podsjetili da su njegovi predstavnici u fazi davanja saglasnosti na planski dokument, izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole investitoru, pored ostalih zakonom propisanih postupaka, insistirali na očuvanju arhitektonskih i simboličkih vrijednosti hotela Crna Gora.

“Građevinska dozvola je izdata u kontekstu projektne potvrde da glavna fasada hotela Crna Gora ka ulici Slobode i ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog sa kolonadnim stubovima neće biti ruinirane tokom gradnje novog objekta”, objasnili su iz Ministarstva.

Nakon što je, kako su podsjetili, taj dio hotela, bez ikakve najave, indikacije ili upozorenja, ipak srušen, Ministarstvo je javno ukazalo na predmetnu nepravilost i obavijestilo inspekciju za građevinarstvo Uprave za inspekcijske poslove.

“Uprava je, kao organ nadležan za kontrolu izvođenja radova na terenu, pokrenula postupak inspekcijske kontrole”, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo će, kako su naveli, do kraja pratiti kompletan proces, kako bi doprinijeli punom poštovanju zakonom propisanih procedura, bez ikakvih izuzetaka i odstupanja, posebno u slučajevima kada se radi o vrijednoj građevinsko-arhitektonskoj baštini Crne Gore.

Bonus video: