Pozitivna o rušenju hotela Crna Gora: Instrukcije i kooperativnost jednog centra moći

Oni smatraju da je investitor "uz saglasnost vlastodržaca uradio što je uradio"
59 pregleda 3 komentar(a)
Goran Tuponja, Foto: Amil Ibrahimagić
Goran Tuponja, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 16.08.2013. 13:52h

Povodom posljednjih izjava Žarka Burića, vlasnika kompanije zadužene za izvođenje radova na hotelu Crna Gora, Pozitivna Crna Gora izdala je saopštenje u kojem ta partija izražava ozbiljnu zabrinutost kada je u pitanju kompetentnost firme koja izvodi radove ili bolje rečeno ruši hotel Crna Gora, ako se njima prema sopstvenim navodima dešava da im se “uruši” cijela jedna zgrada.

"Kako je uopšte bilo moguće da jedna firma dobije dozvolu da radi poslove koje koji očigledno nije u stanju da sprovede? Ne zaboravimo ovdje se radi o objektu za boravak ljudi, imajući u vidu dosad pokazanu stručnost firme koja “nije predvidjela sve okolnosti koje su dovele do urušavanja kamene fasade” opravdano izražavamo veliku zabrinutost za realizaciju ovog objekta u pogledu sigurnosti osoba koje će kasnije koristiti ovaj objekat," navodi se u saopštenju koje potpisuje Goran Tuponja, generalni sekretar stranke.

Iz te stranke su postavili pitanje: da li je ovaj propust posljednji (u nizu propusta) koji će se dogoditi ili građani mogu očekivati nove neprijatnosti.

"Da li će sljedeći put biti neko povrijeđen ili nešto još gore? Sumnjamo u istinitost iskaza da se sve dogodilo slučajno i da je došlo do “neplaniranog urušavanja”, jer da je to bilo baš tako neplanirano ne bi investitor zatvarao ulicu Slobode dok su rušili neki pomoćni objekat u dvorištu hotela, ne bi se to radilo početkom avgusta po najvećim vrućinama kad je najmanji broj ljudi u gradu, ne bi “neplanirana omaška” trajala danima," dodali su iz Pozitivne.

Kako smatraju, investitor je "potpuno svjesno i uz saglasnost vlastodržaca uradio što je uradio i da je sad samo malo zatečen burnom reakcijom nezadovoljnih građana" i da sad zapravo pomiriteljskim tonovima pokušava da ublažiti situaciju.

"Stiče se utisak da su sad svi učesnici ovog nedjela od inspekcije do izvođača dobili instrukcije iz jednog centra moći da se ponašaju kooperativno, konstruktivno, da predlažu rješenja, da se ova stvar što prije i po svaku cijenu stiša, prevelika se prašina digla, a onda kad se stiša onda može opet sve po starom tj. po svome," stoji u saopštenju.

Kako smatraju, vratiti nešto u pređašnje stanje je teoretski i praktično moguće, čemu svjedoči na stotine primjera širom svijeta gdje su takvi izuzetno skupi i zahtjevni poduhvati napravljeni, ali ne vjeruju da će se to desiti i u ovom slučaju.

"Zar iko vjeruje da investitor koji omaškom sruši cijelu zgradu može ili uopše želi, da odradi filigranski posao vraćanja jednog po jednog kamena na njegovo mjesto prije rušenja? Ako je to moguće ja bih rado tražio od DPS-a i njegovih saučesnika da vrati ne hotel nego državu Crnu Goru u pređašnje stanje i isprave sva rušenja i urušavanja tokom njihove dugogodišnje vladavine," zaključio je Tuponja.

Bonus video: