Tivat: Blagoslovljeni kućni ljubimci

“Nakon što je ozdravio, Sveti Roko je blagoslovio bolesne životinje u šumi i one su ozdravile"
91 pregleda 6 komentar(a)
Blagosiljanje životinja Tivat, Foto: Siniša Luković
Blagosiljanje životinja Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.08.2013. 09:50h

Dvadesetak vlasnika kućnih ljubimaca i brojni turisti okupili su se pred župnom crkvom Svetog Roka u Donjoj Lastvi kod Tivta kako bi prisustvovali neuobičajenom vjerskom obredu – blagoslovu kućnih ljubimaca koji je obavio lastovski župnik don Dejan Turza.

Podsjećajući na simboličku i suštinsku vezu Svetog Roka čiji se blagdan obilježava, sa životinjama, don Turza je podsjetio da je, kada je taj svetac iz Francuske u XIV vijeku smrtno obolio “Bog mu je providonosno poslao psa, koji ga je hrabio i lizao mu rane.”

“Nakon što je ozdravio, Sveti Roko je blagoslovio bolesne životinje u šumi i one su ozdravile",naglasio je don Turza dodajući da je i ovaj obred blagoslova kućnih ljubimaca usmjeren ka podizanju svijesti građana prema jednom od problema pred kojem mnogi zatvaraju oči – lošeg postupanja sa životinjama.

“Crkva na ovaj naćin želi pokazati po hrišćanskom nauku, kakav treba biti odnos prema životinjama – upravo takav kakav vi imate. Dakle, treba se brinuti za njih, pažnju im davati, ne zloupotrebljavati ih već im ljubav davati. Vi najbolje znate koliku ljubav može životinja uzvratiti čovjeku",kazao je don Turza obraćajući se okupljenim vjernicima i ljubiteljima životinja.

On je potom blagoslovio pojedinačno svakog od petnaestak rasnih i “manje rasnih” pasa koje su doveli vlasnici, dvije mačke i jednog kunića, a pozvao je i na podršku Društvu za zaštitu životinja “Animagus” iz Kotora koje je, zajedno sa Župnim uredom Svetog Roka iz Donje Lastve, bilo suorganizator manifestacije.

Inače, Sveti Roko čiji se blagdan slavi po gregorijanskom kalendaru, zaštitnik je oboljelih od zaraznih bolesti, invalida, hirurga, te zaštitnik protiv bolesti životinja.

Bonus video: