Nedžad Balota ogorčen odlukom lokalnog tužioca: Tjeraju me da se svetim

Na Balotu je šestog avgusta, u blizini marketa „Vahels“ u Zelenima, pucao sugrađanin Goran Đurović
196 pregleda 7 komentar(a)
Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.08.2013. 17:51h

Nedžad Balota, iz rožajskog sela Bać, kazao je “Vijestima” da je ogorčen zbog toga što je rožajski tužilac Hajran Kalač početkom avgusta pokušaj ubistva na njega okvalifikovao kao krivično dijelo izazivanje opšte opasnosti.

On je pozvao Vrhovno državno tužilaštvo da preispita takvu odluku Kalača.

Na Balotu je šestog avgusta, u blizini marketa „Vahels“ u Zelenima, pucao sugrađanin Goran Đurović.

“Prije toga, Đurović je mjesecima prijetio da će ubiti mene, porodicu, vrijeđao me, psovao tursku majku. Nijesam ga prijavio policiji, vjerujući da će se stvari nekako srediti i da sa riječi neće preći na djela“, tvrdi Balota.

On je objasnio da je promijenio nekoliko sms kartica, na njima čak i blokirao Đurovićeve pozive, ali je ovaj uvijek dolazio do novih brojeva.

„I tog šestog avgusta me je pozivao više puta. Oko 16 sati sam ja pozvao njega da ga pitam šta više hoće od mene i da ga zamolim da me ne uznemirava. Rekao je da je u gužvi i da će me zvati kasnije. Javio se tek oko 21, 30 časova i predložio da se sretnemo. Upalio sam kola i otišao do 'Vahelsa'. Nije ga bilo pa sam malo sačekao. Kada se pojavio parkirao se preko puta. Izašao sam iz kola, otišao do njega, a on je odmah izvadio pušku i uperio u mene“, tvrdi Balota.

"Vjerujem da je ovo jedinstven slučaj u Crnoj Gori da neko na nekoga puca iz vatrenog oružja, a da tužilaštvo ne pokrene istragu i rasvijetli sve detalje incidenta"

On tvrdi da se tada uhvatio za cijev puške i počeo oko nje da se otima sa Đurovićem.

Đurović tada navodno pokreće kola i nekoliko metara vuče Balotu koji nije puštao kratež.

„Kada sam vidio da će mojom stranom udariti u kamion, pustio sam pušku i otrčao do mojih kola u namjeri da se prevezem do policije i prijavim slučaj. Tada je Đurović pokušao da mi prepriječi put, a kako nije uspio, pucao je. Metak, koji je prošao na oko pet centimetara od moje lijeve noge, probušio je vrata od kola“, kazao je Balota, ponavljajući da je razočaran odlukom rožajskog tužioca da takav Đurovićev postupak kvalifikuje kao izazivanje opšte opasnosti.

„Sve činjenice govore u prilog tome da je Đurović sigurno htio da me ubije. Da nije, ne bi od kuće ponio napunjenu pušku, što ukazuje da je sve isplanirao. Prije toga mi je mjesecima prijetio, što sam tog dana predočio policiji. Vjerujem da je ovo jedinstven slučaj u Crnoj Gori da neko na nekoga puca iz vatrenog oružja, a da tužilaštvo ne pokrene istragu i rasvijetli sve detalje incidenta. Na taj način kao da mi državni organi poručuju da pravdu preuzmem u svoje ruke, odnosno da i ja na isti način krenem na Đurovića“, rekao je Balota.

On je istakao da mu sad nijesu toliko nevjerovatne glasine - da je Đurović preko izvjesnih ljudi koji rade u beranskoj policiji uspio da zataška slučaj.

Iz rožajske policije “Vijestima” su rekli da je Balota šestog avgusta, oko 22 sata, prijavio da je na njega pucao Đurović, koji je odmah priveden, a ubrzo, po nalogu tužioca i pušten.

„Od Đurovića je izuzeta puška nepoznate marke, koja je skraćivana, prepravljana i koja nije registrovana. Mi smo u tom slučaju pravovremeno odradili sve što je bio naš posao i što se nas tiče to je zaokružena priča“, rekli su iz policije.

Tužilac Đuroviću stavlja na teret krivična dijela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava i izazivanje opšte opasnosti.

Đurović nema policijski dosije. Tokom devedesetih bio je angažovan u rezervnom sastavu policije.

Bonus video: