MVPEI preporučuje građanima CG da odlože put u Egipat

Nijedan CG državljanin zasad nije prijavio da mu je bezbjednost ugrožena, navode u MVPEI
0 komentar(a)
Egipat protesti, Foto: Beta/AP
Egipat protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2013. 15:47h

Nijedan državljanin Crne Gore, koji se tokom tekućih nemira zatekao u Egiptu, nije zatražio konzularnu pomoć ili prijavio da mu je bezbjednost ugrožena, navode u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), na osnovu kontakta sa Ambasadom Republike Srbije u Kairu.

"Ambasada Republike Srbije, u skladu sa sporazumom o uzajamnoj pomoći u konzularnim stvarima, aktivno prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa turističkim agencijama radi provjere stanja u kojem se nalaze turisti sa područja Srbije i Crne Gore u ljetovalištima uz Crveno more (Urgada) u kojoj još uvijek nije uveden policijski čas.

Ambasada Republike Srbije je obavijestila, preko turističkih agencija, sve državljane Srbije i Crne Gore koji ljetuju Urgadi, odnosno u Šarm el Šeiku, da izbjegavaju za sada izlete u drugim gradovima, prisustvo masovnim skupovima, te ostanu u svojim hotelskim kompleksima. Tokom trajanja policijskog časa, naši građani ne treba da izlaze na ulice i rizikuju da budu privedeni. Policijski čas je proglašen u 14 od 29 egipatskih pokrajina", navodi se u saopštenju.

Precizan broj crnogorskih, ali ni srpskih državljana, koji trenutno borave u Egiptu, nije poznat Ambasadi u Kairu, budući da ne postoji obaveza privatnih lica koji putuju, kao ni turstičkih agencija koje posreduju, da Ambasadu obavijeste o tome.

Preporuka MVPEI, na osnovu informacija i preporuke Ambasade Srbije u Kairu, crnogorskim državljanima koji eventualno namjeravaju da putuju u Egipat je da odlože ugovorene aranžmane dok se situacija u Egiptu ne normalizuje.

"U slučaju da je državljanima Crne Gore potrebna bilo kakva pomoć tokom boravka na teritoriji Egipta, mogu se obratiti Ambasadi u Kairu na telefone: +202 2735-40-61, 202 2736-54-94, 202 2736-70-94", navodi se u saopštenju.

Bonus video: