Policija u Zavodu za udžbenike: Provjeravaju što je radio Marko Jokić

Inspektori preuzeli finansijsku dokumentaciju Zavoda za udžbenike vođenu u protekle četiri godine
892 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 15:41h

Podgorica - Policajci iz Odjeljenja za privredni kriminal ušli su u Zavod za udžbenike i nastavna sredstva radi provjera poslovanja te državne institucije u posljednje tri godine, dok je na čelu Upravnog odbora Zavoda bio Marko Jokić, saznaju “Vijesti”.

Novi predsjednik Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srđan Raičević, koji je i sekretar Ministarstva prosvjete, kazao je da su juče ujutru inspektori za privredni kriminal bili u zavodu”.

“Preuzeli su dokumentaciju i rade svoj posao”, kazao je on juče “Vijestima”.

Raičević je imenovan je za predsjednika Upravnog odbora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva početkom ovog mjeseca, a za članove UO su izabrani Predrag Vujičić, Mihailo Anđušić, Nađa Durković i Aleksandra Hajduković.

Prethodni saziv Upravnog odbora na čelu sa Jokićem smijenjen je na zahtjev ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića nakon što je krajem jula Državna revizorska institucija pronašla niz kršenja zakona kada je u pitanju raspolaganje novcem i gubitak od skoro 700.000 eura.

Predsjednik Upravnog odbora od 2010. do prije nekoliko sedmica je bio Jokić, a članovi Ljubiša Stanković, Vesna Vučurović, Nađa Durković i Aleksandra Hajduković.

Državna revizorska institucija objavila je u julu izvještaj u kojem stoji da je Zavod prošle godine nedomaćinski raspolagao novcem, da finansijski izvještaj obiluje materijalnim greškama, da prikazane aktivnosti i informacije i transakcije nijesu bile u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa važećim propisima, te da se Zavodom nije upravljalo sa dužnom pažnjom.

U izvještaju stoji da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva prošle godine, čiji je direktor Nebojša Dragović, poslovao sa gubitkom od 669,8 hiljada eura, zahvaljujući otpisu zastarjelih udžbenika u iznosu od 465.000 i 127.000 eura većim izdacima za zarade od projektovanih. Rashodi Zavoda za školstvo su lani iznosili četiri miliona eura.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je 2009. godine inicijativu za pokretanje postupka pred Komisijom za utvrđivanje konflikta interesa protiv Marka Jokića, tadašnjeg pomoćnika ministra prosvjete i nauke zbog članstva u organima privrednog društva i zbog neprijavljivanja imovine.

Jokić je Komisiji za 2009. godinu prijavio da se, osim javne funkcije koju obavlja na mjestu pomoćnika ministra, nalazi i na mjestu predsjednika Upravnog odbora Zavoda za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava (ZUNS) sa mandatom od četiri godine, kao i da je predsjednik Nadzornog odbora u KIC-u “Budo Tomović”.

Neumorni aktivista DPS-a zadužen za kontrolu direktora škola i nastavnika

Marka Jokića, jednog od važnih aktivista DPS-a koji je, prema informacijama “Vijesti”, bio zadužen da koordiniše direktore škola iz DPS-a sa ciljem da što više nastavnika i članova njihovih familija glasa za DPS, Vlada je 2010. godine postavila za prvog profesionalnog predsjednika Upravnog odbora Zavoda za udžbenike.

To je bio predlog Ministarstva prosvjete, a tada već bivši pomoćnik ministra prosvjete bez posla je bio od jeseni 2009. godine, kada je podnio ostavku zbog štrajka đaka u cetinjskoj gimnaziji.

Đaci su se u klupe vratili nakon što je Ministarstvo, i pored Jokićevih tvrdokornih pokušaja da ih disciplinuje, pristalo da direktor gimnazije ostane Miomir Đurišić. Pošto Đurišić nije bio uz DPS, Jokić je na razne načine pokušao da ga diskredituje, ali nije uspio u tome.

Potom je podnio ostavku, a dva dana kasnije isto je učinilai sekretarka Ministarstva Žana Šćepanović. Isto je 30. decembra 2009. učinio i dotadašnji ministar prosvjete Sreten Škuletić. On je nakon toga izgubio veze sa izvršnom vlašću, ali je zato Jokić postao glavni čovjek Zavoda za udžbenike.

Galerija

Bonus video: