Visokogorci Crne Gore osvojili Materhorn

Na jedan od najzahtjevnijih vrhova u Alpima, visok 4478 metara, popeli su se Ivan Femić i Savić Glendža
190 pregleda 0 komentar(a)
Visokogorci Materhorn, Foto: Privatna arhiva
Visokogorci Materhorn, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.08.2013. 17:30h

Crnogorski alpinisti – Visokogorci, Savić Glendža i Ivan Femić popeli su se prije par dana na jedan od najzahtjevnijih vrhova u Alpima "Materhorn" u Švajcarskoj na visini od 4 478 m.

Njih dvojica ovu ekspediciju posvetili su svom pokojnom kolegi, Nikšićaninu Danilu Petroviću.

"Naime, 10 avgusta 2005 godine, prilikom povratka sa vrha "Matterhorn-a" Danilo je pogino. On je bio član planinarsko smučarskog društva "Javorak" iz Nikšića, a nas dvojica smo odlučili da ovaj vrh osvojimo na isti datum, I taj uspjeh posvetimo njemu", kazao je Vijestima Savić Glendža.

Kada je riječ o samom poduhvatu, Glendža kaže da su uspon izveli izuzetno fizički i tehnički zahtjevnom rutom, sa Švajcarske strane iz Zermatt-a preko grebena Hornlihutte.

"Možemo slobodno reći da je "Materhorn" sinonim alpinizma i nadamo se samo jedan u nizu narednih uspjeha naših alpinista", kaže naš sagovornik.

Glendža se inače bavi outdoor i adrenalin sportovima praktično cijeli svoj život.

"Prvo je sve krenulo sa skijanjem. Bio sam reprezentativac i višestruki prvak Jugoslavije. A alpinizmom i planinarenjem bavim se uz prekide, isto tako od rane mladosti", kaže Glendža.

Pored svih značajnijih Crnogorskih vrhova i vrhova u okruženju popeo se na Mont Blanc 4810m rutom preko L'Aiguille Du Midi, (jedna od težih ruta za uspon) za uspon na Mont Blanc, najveci vrh evropske Unije, zatim Gran Paradiso 4061m ( najveći vrh Italije), Breithorn 4165m (Švajcarska).

Kad je riječ o njegovom saputniku, Ivanu Femiću, on je alpinizmom počeo da se bavi odnedavno, iako je sportista cijelog života. Popeo se ove godine na Elbrus 5642m (najvisočiji vrh Evrope ).

Kada je rijč o narednim poduhvatima, njih dvojica imaju već zakazanu ekspediciju - Aconcagua 2014 koja je visoka 6960m (najvisočiji vrh Južne Amerike). – Nadamo se da ćemo uskoro ići i na neki od vrhova u Himalajima koji su visoki preko 8000 metara, a ima ih ukupno 14", kazao je Glendža.

Bonus video: