MANS: Rušenje hotela unaprijed dogovoreno

Smatraju da je kompanija koja je bila zadužena za nadzor nad izvođenjem radova, u samom startu garantovala pristrasnost i neobjektivnost tog posla
18 komentar(a)
hotel Crna Gora, Foto: Boris Pejović
hotel Crna Gora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.08.2013. 13:26h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) izdala je saopštenje povodom rušenja hotela "Crna Gora" u kojem su osudili čin rušenja, koje smatraju da je bilo unaprijed dogovoreno.

"Takozvani preliminarni nalaz Uprave za inspekcijski nadzor kojim je konstatovano da hotel "Crna Gora" nije srušen, već da se praktično urušio "sam od sebe", te da investitor i izvođači radova praktično nemaju nikakvu odgovornost, sraman je dokaz da je rušenje hotela "Crna Gora" bilo unaprijed dogovoreno u vrhu Ministarstva održivog razvoja i Uprave za inspekcijski nadzor," navodi se u saopštenju.

Kako smatraju iz te organizacije, u nalazu inspekcije se "bezočno iskrivljuju činjenice" u koje se svako mogao uvjeriti ko je tokom rušenja prolazio pored hotela, a to je da se hotel nije urušio sam od sebe, već da je mehanizacija aktivno radila na tome. Pored toga, kako smatraju, unaprijed ograđena i zatvorena ulica Slobode u punoj širini je takođe potvrda da je Žarko Burić imao namjeru da sruši hotel, u čemu je nažalost, pored svih crnogorskih institucija, i uspio.

"Upravo su te institucije Buriću pružile i logističku podršku u toj namjeri, dok mu inspekcija pomenutim nalazom kreira i alibi što će sve ukupno rezulturati situacijom u kojoj Burić neće platiti čak ni mandatnu kaznu zbog kršenja zakona," stoji takođe u saopštenju MANS-a.

Smatraju da je kompanija koja je bila zadužena za nadzor nad izvođenjem radova, u samom startu garantovala pristrasnost i neobjektivnost tog posla, što nimalo nije smetalo ni resornom ministru održivog razvoja, Branimiru Gvozdenoviću.

"Njegove izjave da će se investitoru naložiti vraćanje hotela u prvobitno stanje su samo odraz bahatosti i potpune nezainteresovanosti sa ono što je poštovanje zakona i propisa. Umjesto javne osude Žarka Burića kao nekoga ko je de facto prekršio zakone i propise, urbanistički plan i izdatu građevinsku dozvolu, Ministar Gvozdenović nam je obećao još stariju 'Crnu Goru'", kazali su.

Dodali su da slučaj hotela "Crna Gora" nije ni prvi ni jedini slučaj koji "plastično pokazuje koliko su institucije sistema nemoćne pred bahatošću investitora koji se ne libe ni krivičnih djela kako bi zadovoljili svoje profitne interese."

"Konačno, rušenje hotela Crna Gora, ali i mnogi drugi slični investicioni poduhvati širpom Crne Gore, direktna su posljedica činjenice da se kadar poput ministra Branimira Gvozdenovića još uvijek, umjesto u Spužu, nalazi na čelu resora urbanizma. Bez obzira na to koliko neodgovornih investitora kaznimo zbog kršenja zakona, činjenica da je Gvozdenović i dalje ministar urbanizma omogućava da se slučajevi poput ovih uvijek i iznova ponavljaju," dodali su iz MANS-a.

Kako su zaključili iz te organizacije, način na koji je srušen hotel, te aktivno učešće državnih funkcionera i insitucija u prikrivanju tragova ovog krivičnog djela, posao je za državnog tužioca koji bi trebalo da ispita sve relacije između Burića i ministra Gvozdenovića i utvrdi čime je ministar bio motivisan da dozvoli rušenje hotela.

Bonus video: