Milovan Đilas dobio ulicu u Amsterdamu

Đilas je bio crnogorski pisac, disident, političar i teoretičar, jedna od ključnih figura partizanskog pokreta i komunističke vlasti poslije Drugog svjetskog rata
79 pregleda 0 komentar(a)
Milovan Đilas, Foto: Novosti.rs
Milovan Đilas, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 13.08.2013. 15:07h

Milovan Đilas, jedan od najpoznatijih disidenata u svijetu, dobio je ulicu u Amsterdamu.

Đilas je bio crnogorski pisac, disident, političar i teoretičar, jedna od ključnih figura partizanskog pokreta i komunističke vlasti poslije Drugog svjetskog rata.

Bio je glavni organizator trinaestojulskog ustanka u Crnoj Gori.

Zbog politike je pet godina robijao u Sremskoj Mitrovici tridesetih godina prošlog vijeka. Boravak u zatvoru je iskoristio da prevede tri romana i deset pripovjedaka Maksima Gorkog.

Bio je jedan od čelnika Komunističke partije. Po završetku Drugog svjetskog rata je sa Titom otišao u Moskvu radi sklapanja ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR-a i Jugoslavije.

Poslije rata je u štampi počeo da objavljuje članke o najsloženijim pitanjima u partiji. Krajem 1968. otišao je u Ameriku na dva mjeseca, gdje je bio gostujući profesor na univerzitetu Prinston.

Podržao je studentske proteste 1968. godine i oštro kritikovao SKJ. Umro je u aprilu 1995. godine i sahranjen u Podbišću kod Mojkovca.

Bonus video: