Bogdanović: Zapošljavanje sugrađana u interesu Prjiestonice

Gradonačelnik je rekao da su SDP I Pozitivna, pokrenule harangu protiv predložene odluke koja je mogla da omogući zaposljenje više od 55 stanovnika Cetinja
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 15:33h

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandra Bogdanović, neposredno prije početka zasijedanja lokalnog parlamenta, povukao je sa dnevnog reda, za opoziciju sporni prijedlog odluke o prodaji nepokretnosti u tom gradu, u neposrednoj blizini Sportskog centra.

I dok u SDP- u u tom gestu, vide svoju pobjedu i pobjedu ostalih subjekata koji su “izvršili medijski pritisak”, gradonačelnik Bogdanović kaže “da pojedinci koji sjede u skupštini, ali i neki koji joj ne pripadaju, ne birajući sredstva, pokušavaju da spriječe razvoja grada”.

"Srljajući u kampanju pred izbore koji, doduše, još nijesu ni raspisani – pojedinci su skinuli maske navodnih dušebrižnika, ispod kojih je drugo, pravo lice politike koja za zadnjih niz godina nije uradila ama baš ništa za svoj grad. Lice, koje izražava da neki predstavnici građana i neki koji to nijesu, djeluju isključivo zarad sopstvenih i interesa svojih partija, a ne u interesu grada i građana Cetinja," kazao je Bogdanović u parlamentu.

Obraćajući se odbornicima, gradonačelnik je rekao da su SDP i Pozitivna, pokrenule harangu protiv predložene odluke koja je mogla da omogući zaposljenje više od 55 stanovnika Cetinja.

"Predstavnici tih stranaka, a prije će biti njihovi mentori iz Podgorice, nijesu imali volje, snage i hrabrosti da podrže projekte koji treba da doprinesu razvoju našeg grada i otvaranju novih radnih mjesta. Iako, već po starom običaju, tek formalno umiju držati lekcije o humanosti i brizi – na djelima su, kao i uvijek, tanki, a vode ih isključivo sitni partijski i lični interesi," kazao je Bogdanović.

Bogdanović je kazao da je lokalna vlast, na čijem je čelu, u vrijeme ekonomske krize, uspjela da nađe više strateških partnera i kompanija koje će investirati u grad, i koji će otvoriti nova radna mjesta.

"Međutim, protiv toga ustali su dušebrižnici, koji smatraju da zapošljavanje naših sugrađana nije u interesu našeg grada. Oni, koji smatraju kako i u vremenu krize, kada naša gradska uprava ulaže velike napore, investitore treba ćerati, a ne privlačiti," rekao je Bogdanović, podsjećajući “da su ti isti pojedinici ne tako davno, poručivali da bi investitorima dali zemlju i za 1 euro – samo da zaposle lokalno stanovništvo”.

"Lokalna vlast uspjela da nađe investitore" (Foto: Danijela Lasica)

"Danas nam ti isti poručuju da nova radna mjesta nijesu u interesu grada i da prodajom zemljišta mi pokušavamo da oštetimo budžet Prijestonice. A od te prodaje opština bi prihodovala skoro pola milona eura za realizaciju projekata komunalne infrastrukture i najmanje 55 do 80 radnih mjesta. I naravno naši gradjani time gube 350 eura prosječne zarade koju bi primili, što u prosjeku iznosi od 185.000 do 252.000 eura," objasnio je Bogdanović.

On je poručio SDP-u “da su maske pale, I da su građani upoznali njihovo pravo lice”.

"Do sada, prepoznavali smo vas po uspješnom zatvaranju odjeljenja i astronomskim dugovima u institucijama koje vodite. Od sada, znamo vas i kao kočničare razvoja grada. Od danas, SDP i pojedinci iz vanparlamentarnih stranaka, vođeni interesima svojih nalogodavaca iz drugih sredina, nose svu odgovornost za ćeranje investitora čiji je dolazak sa sobom garantovao najmanje 55 novih radnih mjesta do kraja ove godine," poručio je Bogdanović.

On je kazao “da kada je čuo mišljenja eksperata opšte prakse i već dokazanih stručnjake za zatvaranja i gubitašku politiku, da je ova odluka štetna po grad, odlučio da povuče odluku sa dnevnog reda sjednice i ostavio je na odgovornost SDP-u.

"Sve negativne konsekvence koje će ovaj potez nositi sa sobom, padaju isključivo na pleća Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore. Na kraju poručujem gradjanima da od navedenog projekta i ove odluke nećemo odustati već čemo odlaganjem ovog važnog pitanja za grad, pokazati našim sugrađanima kakvu politiku vodi dio neodgovornih odbornika i političkih struktura u našem gradu vođeni Socijaldemokratskom partijom i Pozitivnom," zaključio je Bogdanović.

U sjenci povlačenja ove odluke, ostalo je još 15 tačaka dnevnog reda, o kojima su odbornici cetinjskog parlamenta raspravljali.

SDP: Spriječimo devastaciju "Zone sporta"

U Opštinskom Odboru SDP-a kažu da se pozadina povlačenja odluke može naslutiti u onome što su njihovi odbornici najavili u medijima.

"Komisija za procjenu imovine je dala procjenu za objekte u funkciji sporta, dok je stvarna namjera da se tamo izgrade komercijalni sadržaji. Kako je sport u principu neprofitna a komercijalni sadržaji profitna kategorija - cijena koja je predložena bi značajno smanjila potencijalne finansijske efekte za budžet Prijestonice," kažu u SDP-u.

SDP poziva građane na spašavanje "Zone sporta" (Foto: Danijela Lasica)

Ta stranka pozvala je građane, da kako kažu, zajednički spriječe devastaciju "Zone sporta" time što će se pridružiti javnoj raspravi o Detaljnom urbanističkom planu koja će se održati 22.avgusta.

"Samo zajedno možemo spriječiti devastaciju prostora namijenjenog razvoja sporta - za koji znamo koliko znači Cetinju i svim Cetinjanima," zaključuju u SDP-u.

DPS: Pozitivna ne želi dobro Cetinju

Povodom saopštenja Pozitivne Crne Gore, koje je potpisao predsjednik OO Dragan Cvetković, a koji je takođe bio protiv prodaje navedene nepokretnosti, reagovali su I u OO DPS-a Cetinje.

U toj stranci se prvo čude , kako je Pozitivna Crna Gora uopšte mogla da reaguje povodom tačaka koje su na dnevnom redu gradskog parlamenta - prije njegovog usvajanja i prije rasprave o odlukama na plenumu?

"Nakon iščitavanja silnih pasusa koje je potpisao gospodin Cvetković, pitamo se da li u Pozitivnoj Crnoj Gori uopšte postoji išta pozitivno, kada na ovaj način priželjkuju ‘dobro’ građanima Cetinja? Partija koja je do sada bila prepoznata po narandžastoj, nakon predstavljanja svoje vizije razvoja Cetinja, slobodno zaštitnu boju može promijeniti u crnu. Jer neko ko ne želi dobro svom gradu, ko se na taj način protivi investicijama, na Cetinju se nema nadati čemu drugom do ubjedljivom porazu," kažu u DPS-u.

Oni su u svom regovanju pitali Cvetković “da li se on to protivi otvaranju novih radnih mjesta u gradu?”

"Gospodin Cvetković, svojim pogubnim savjetima, teško da može pomoći. Građani Cetinja, uostalom, dobro se sjećaju na koji je način on – srećom kratkotrajno – gazdovao jednim gradskim preduzećem," navodi se u reagovanju.

DPS: Pozitivna ne želi dobro Prijestonici (Foto: Danijela Lasica)

Oni dodaju da je zanimljivo da se Pozitivnoj Crnoj Gori priključila i Socijaldemokratska partija.

"‘Nas dva brata oba ratujemo’ - zajedno u front protiv interesa grada i građana Cetinja. Međutim, za nas su otvaranje novih radnih mjesta i razvoj grada, ciljevi koji nemaju alternativu. A oni, koji apsurdnim oponiranjem investicijama i razvoju grada pokušavaju prikupiti koji politički poen - neka brinu o osjećajima i dražima putnika namjernika, koje pominju u svojim saopštenjima," zaključuju u DPS-u.

Pozitivna: Ne poštuju ni građane ni odbornike

Predsjednik OO Pozitivne CG Cetinje, Dragan Ćiro Cvetković, kazao je da je DPS u svom reagovanju izrekao jednu jedinu tačnu, ali i vidovitu tezu, da će gradjani Cetinja odlučivati o svojoj sudbini, odnosno učestvovati u donošenju svih odluka vezanih za javni interes i razvoj grada.

"I biće tako nakon predstojećih izbora, kada će ova garnitura na vlasti, čija je glavni kvalitet i zasluga što su nečiji zaovičići i zetovi, otići u opozicione klupe, da malo slušaju i uče," kaže Cvetković. On dodaje “da se stiče utisak da gradonačelnik i njegovi tatatirci stavljaju znak jednakosti izmedju sebe i Prijestonice, ne poštujući pri tome nikoga, ni građane ni sopstvene odbornike”.

"Ni u ovom reagovanju, ne sakrivaju namjeru, naravno ogrnutu plaštom razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, da se obmanu odbornici skupštine i da se dobije njihov glas za ovu veoma spornu prodaju zemljišta. I to po mnogim aspektima. I „gradonačelik i drugari" ostaju čistih ruku - odgovornost je na lokalnom parlamentu i odbornicima. Ovaj scenario je poznat i sliči nečemu na državnom nivou," poručuju iz Pozitivne.

Iz te stranke još jednom podsjećaju da se sporno zemljište prodaje kao poljana za mali fudbal i rekreaciju, iako je „urbanističko-kupoprodajni kabinet" već opredijelio novu namjenu - centralni sadržaji, pogodnu na primjer za izgradnju hipermarketa sa veoma dobrim prilazom i prostorom za veliki parking. Cvetković je takođe poručio članovima OO DPS Cetinja, “da je u njamanju ruku nepristojno da oni drže slovo o nekakvom javnom interesu, investicijama i zapošljavanju.

"Prvaci Crne Gore i regiona u uništavanju fabrika, preduzeća i radnih mjesta, hoće nekon svega da zaposle. Otvaranje hipermarketa bi svakako dobro došlo Cetinju, pod uslovom da lokacije nije ova opredijeljena parcela ili Trg Kralja Nikole, umjesto Ivanovog spomenika. Ima lokacija za tako nešto, pa ko voli nek izvoli," kaže Cvetković.

Galerija

Bonus video: