SDP i Pozitivna pokušaće da spriječe prodaju parcele od 3.031 m2 na Cetinju

SDP ocjenjuje i da namjera da se komercijalni sadržaji i saobraćajnica, smjeste u srce sportske zone, predstavlja devastaciju prostora
0 komentar(a)
Parlament Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Parlament Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.08.2013. 12:35h

Odluka lokalne vlasti da proda parcelu površine više od tri hiljade kvadrata, koja se nalazi u blizini Sportskog centra, izazvala je negodovanje cetinjske opozicije. Mišljenja da je riječ o štetnom potezu za grad, su i u Socijaldemokratskoj partiji i Pozitivnoj. Odluka o prodaji trebalo bi da bude donijeta na sjutrašnjem zasjedanju lokalnog parlamenta. U SDP smatraju da takav predlog odluke ne treba podržati, jer to “direktno šteti budžetu Prijestonice Cetinje, odnosno time se u značajnoj mjeri umanjuju, mogući, prihodi grada”.

“Riječ je o prodaji nepokretnosti koja se nalazi na katastarskoj parceli površine 3031 m2, na kojoj je, shodno važećem GUP-u predviđena izgradnja otvorenih sportskih terena”, navode u SDP.

U toj stranci objašnjavaju da je Komisija za procjenu nepokretnosti, odredila vrijednost kvadratnog metra na 71,40 eura, što određuje ukupnu cijenu te parcele na 216.413,40 eura.

U međuvremenu je Prijestonica Cetinje inicirala izradu Detaljnog urbanističkog plana „Zona sporta“, pa u SDP-u smatraju da se vrijednost te nepokretnosti značajno promijenila.

“Nacrtom ovog planskog dokumenta na katastarskoj parceli koja je dio nešto veće urbanističke parcele, a koja je na prodaji, definisane su odgovarajuće centralne djelatnosti (trgovina, komercijala itd), kao i saobraćajnica koja povezuje Kružni put i Grahovsku ulicu prolazeći uz gradski stadion, koja je u direktnoj funkciji planiranih komercijalnih sadržaja. Ova činjenica, znatno povećava cijenu te parcele, pa je jasno da bi prodajom po predloženoj cijeni bila pričinjena ogromna šteta budžetu Prijestonice”, navodi se u otvorenom pismu OO SDP.

U toj partiji dodaju „da i sama procedura izrade Nacrta DUP-a nije bila u skladu sa zakonom, jer taj dokument nije u skladu sa GUP-om Cetinja“.

“Uvažavajući te činjenice SDP neće podržati ovaj predlog odluke”, piše u saopštenju te partije koja je pozvala i ostale odbornike da glasanjem protiv, glasaju za zaštititu interesa prijestonice i građana.

SDP ocjenjuje i da namjera da se komercijalni sadržaji i saobraćajnica, smjeste u srce sportske zone, predstavlja devastaciju prostora.

“To je i očigledna namjera da se kroz priču o razvoju i zapošljavanju ostvare jeftini politički poeni na štetu budućih generacija”, ocijenio je SDP.

Slično mišljenje imaju i u Opštinskom odboru Pozitivne, koji kažu kako se “gradonačelnik Cetinja, pri odabiru i dovođenju strateških partnera, ponaša kao dijete u prodavnici igračaka“. “Pažnje je vrijedna još jedna u nizu inovacija rukovođenja Cetinjem, a to je model viđen u drugim gradovima gdje DPS ima gradonačelnike: “crtanje” DUP-a kako bi neki “strateški partner” volio da ga vidi”, piše u saopštenju Pozitivne koje je potpisao predsjednik OO Dragan-Ćiro Cvetković.

On kaže da „urbanističko-kupoprodajni“ kabinet gradonačelnika planira novu glavnu ulaznu saobraćajnicu u Cetinje u srcu Zone sporta, čime nepovratno urbanistički i funkcionalno urušava jednu od najvrednijih gradskih zona.

Na sreću „strateškog partnera“, plac se pretvara u zonu pogodnu, na primjer, za izgradnju hipermarketa sa veoma dobrim prilazom i prostorom za veliki parking, kaže Dragan Cvetković

On ističe da se Cetinje u prošlosti moglo pohvaliti svojim urbanističim izgledom, ali „da je gradonačelnik sa svojom menadžerskom svitom, odlučio da riješi taj problem“.

“Gradonačelnikov ulaz u Cetinje kreće iza autobuske stanice, zaokreće oko Sportskog centra, pa dalje meandrira kroz srce Zone sporta pored gradskog stadiona i vrtića u blizini OŠ „Njegoš“ i izlazi kod Vlaške crkve, pedesetak metara od najprometnije raskrsnice u gradu. Više nego jasno je da je riječ o saobraćajnom, urbanističkom i funkcionalnom nonsensu”, uvjeren je Cvetković.

Dodaje da iz „ovog meandriranja ostaje izdvojena jedna „urbanistička bara“, parcela, koja je vrlo lijepo otvorena i okružena ovom saobraćajnicom.

“Negdje bi rekli, a to neko treba da kaže i kabinetu gradonačelnika, da nešto treba sačuvati i za generacije koje dolaze, koje će imati, nadamo se, i više mudrosti i više novca. Možda će ovu zonu pretvoriti u istinsku sportsku zonu, a možda će je i iseliti, i sportske sadržaje smjestiti na neku drugu lokaciju”, kaže Cvetković.

Zaključuje „da ipak vjeruje da će cetinjski odbornici odbiti ovu kupoprodaju, a prije svega, ovakav urbanistički koncept DUP-a Zone sporta i saobraćajnog režima“.

“Ako ne, barem ne mogu reći da nijesu znali što rade”, poručio je Cvetković uoči avgustovske sjednice cetinjske Skupštine.

Bonus video: