Konjević neće kritike zbog tuđih grešaka

Otkazima i disciplinskim postupcima Konjević je prekinuo dugogodišnju praksu da policajci ne moraju da odgovaraju za prestupe
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2013. 16:49h

Od dolaska na mjesto ministra unutrašnjih poslova, Raško Konjević poslao je kući šest službenika policije koji su pravosnažno osuđeni zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja i potpisao 13 rješenja o suspenziji, zbog pokrenutih krivičnih postupaka.

Iz dijela civilnog sektora pohvalili su Konjevića zbog toga, ali i naglasili da se radi o pukom poštovanju zakona. Od dolaska na čelnu funkciju MUP-a, međutim, ministar ne propušta da u javnim nastupima pošalje poruku da se policija mora očistiti od nedostojnih.

Otkazima i disciplinskim postupcima Konjević je prekinuo dugogodišnju praksu da policajci ne moraju da odgovaraju za prestupe i da su u svim problematičnim slučajevima “policijski službenici postupali u skladu s ovlašćenjima”.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Jovan Poleksić, rekao je “Vijestima nedjeljom” da ostanak na radu službenika policije - protiv kojih je donesena pravosnažna osuđujuća presuda, ne samo da predstavlja formalno kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima, već nanosi suštinski nenaknadivu štetu imidžu policije i urušava povjerenje građana.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da Konjević svojim postupanjem pravi zaokret od prethodnika - jer se tim stvarima niko od bivših ministara nije bavio, Poleksić je ocijenio da je Konjević pokazao nešto veći senzibilitet za “ovo važno i osjetljivo pitanje i, što je važnije - donio konkretne odluke u tom pravcu”.

“Ali, u kontekstu vašeg pitanja, smatram da se radi o procesu koji je neophodno kontinuirano nadgledati, ocjenjivati i uporno ukazivati na nezakonitosti, neprimjerena ponašanja i činjenja koja nisu dostojna policijskih službenika. Ne smije se prenebregnuti da je posao policijskog sluzbenika, uz određene privilegije, i te kako težak, odgovoran i rizičan, često neadekvatno nagrađen i da lica koja ga obavljaju moraju biti profesionalci za ugled”, rekao je Poleksić.

Iz MUP-a navode da je od 4. decembra 2012. do 2. avgusta 2013. godine, ministar unutrašnjih poslova donio rješenje o prestanku radnog odnosa za šest policijskih službenika zbog toga što su pravosnažno osuđeni za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

“U istom periodu, 13 policijskih službenika suspendovano je shodno članu 108 Zakona o unutrašnjim poslovima, koji kaže da će policijskom službeniku privremeno biti ograničeno vršenje službene dužnosti, ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka. Od dana stupanja na dužnost ministra Konjevića, disciplinski postupak je pokrenut protiv 41 policijskog službenika, dok je za šest odbačen predlog za pokretanje disciplinskog postupka”, navodi se u odgovoru koji potpisuje savjetnica u Konjevićevom kabinetu Mirjana Bošković.

Ona podsjeća da je krajem juna donijet Pravilnik o utvrđivanju disciplinske odgovornosti policijskih službenika, kojim su definisana sva ta pitanja. Ističe da su disciplinski postupci protiv policijskih službenika prešli u nadležnost MUP-a - Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor. Do donošenja novog Zakona o Untrašnjim poslovima, prošle godine utvrđivanje eventualne odgovornosti policajaca bilo je u nadležnosti policije.

Prema evidenciji MUP-a, u periodu od decembra do avgusta donijeto je 25 rješenja protiv 29 policijskih službenika. Tako je jedan policajac kažnjen da mu se od plate pola godine odbija 30 odsto mjesečne zarade. Za četvoricu je ista kazna određena, ali na tri plate. Dva mjeseca sa istim umanjenjem kažnjen je jedan policajac, dok su njih 19 jednu platu primili umanjenu za 30 odsto.

Ona podsjeća da je Zakon o unutrašnjim poslovima definisao da će se aktom MUP-a bliže urediti disciplinski postupak, organi za pokretanje, vođenje i odlučivanje, njihova organizacija, kao i način vođenja evidencije o izrečenim disciplinskim mjerama. Konjević je prije par dana suspendovao trojicu policajaca, optuženih za zlostavljanje pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića, u podgoričkoj policiji krajem 2008. godine.

Iz Konjevićevog kabineta, “Vijestima” je potvrđeno da je on donio rješenje o suspenziji za Milanka Lekovića, Ivicu Paunovića i Milana Kljajevića. U aprilu je suspendovao sedam policajaca iz Berana kojima se u Višem sudu u Bijelom Polju sudi za pokušaj ubistva trojice mladića.

Suspendovani su inspektor Vlajko Babović, Svetislav Barjaktarović, Grigorije Šćekić, Milan Boričić, Željko Došljak, Miroslav Raković i Danko Jelić. Preko svoje partije (SDP), Konjević je izlobirao da parlament izmijeni zakon o unutrašnjim poslovima tako da policajaci imaju obavezu da MUP-u prijavljuju svoju imovinu.

Pišu se odluke za šest policajaca

Prema riječima Bošković, u radu su četiri predmeta protiv šest policijskih službenika u kojima je završen disciplinski postupak i data saglasnost ministra za izricanje disciplinske mjere i pišu se odluke.

“U tim predmetima disciplinske mjere su takođe novčano kažnjavanje. Jedan službenik šest mjeseci će primati platu manju za 30 odsto, trojica tri mjeseca i dva službenika su kažnjena sa 30 odsto na jednu mjesečnu zaradu”, saopštila je Bošković.

Poleksić: Konstantno smo ukazivali na greške

Poleksić je kazao da je Savjet, u komunikaciji sa starješinama MUP-a i policije, kao i kroz pojedinačne predmete, konstantno i dosljedno ukazivao na problematičnu činjenicu da u redovima policije nesmetano rade službenici protiv kojih su postale pravo s n a žne osuđujuće presude, kao i da nijesu suspendovani oni protiv kojih su pokrenuti krivični postupci.

“U tom smislu, Savjet je od rukovodilaca Uprave policije i MUP-a obavještavan o službenicima kojima je po tom osnovu po sili zakona prestao radni odnos ili koji su suspendovani. Kao opravdanje za neprekidanje radnog odnosa ili suspenziju određenih sluzbenika policije predočena nam je činjenica da Uprava policije i MUP nisu ni bili u saznanju da su protiv pojedinih službenika policije donijete pravosnažne osuđujuće presude, odnosno da su pokrenuti krivični postupci zbog krivičnih djela učinjenih na radu i u vezi sa radom.

Dakle, radi se o sistemskom problemu jer nema propisa kojim je jasno i precizno propisano da je pravosudni organ dužan da obavijesti Upravu policije i MUP o pokretanju krivičnog postupka, tj. pravosnažnosti osuđujuće presude protiv svakog službenika policije”, rekao je Poleksić.

On smatra da je neophodno da se takav propis donese, jer usmeni dogovori između rukovodilaca pravosudnih i policijskih organa o tome, po njegovom mišljenju, nijesu kvalitetno rješenje jer ostavljaju mogućnost za zloupotrebe, subjektivnost i samovolju.

Galerija

Bonus video: