Gvozdenović: Da se hotel „Crna Gora“ vrati u stanje prije rušenja

Ministar održivog razvoja i turizma kazao je da prema preliminarnim izvještajima inspekcijskih službi „u fazi gdje se zida i ruši“ nije predviđeno rušenje fasada
54 pregleda 76 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Anto Baković
Branimir Gvozdenović, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 12.08.2013. 14:21h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je danas da će ovo ministarstvo tražiti od investitora da se hotel „Crna Gora“ vrati u stanje prije rušenja.

"U petak smo tražili od Uprave za inspekcijske poslove da uradi analizu da li se u ovom slučaju poštuje planska dokumentacija, uporedo sa time objavili prostornu plansku dokumentaciju iz koje se vidi da dio tog objekta uz Ulicu slobode i Bulevar precizno definiše da je moguće da se vrši samo nadogradnja i rekonstrukcija", rekao je ministar Gvozdenović.

"Smatram da se to (rušenje) nije smjelo desiti i ministarstvo će insistirati da se u potpunosti poštuje projekat"

Onje dodao da prema preliminarnim izvještajima inspekcijskih službi „u fazi gdje se zida i ruši“ nije predviđeno rušenje fasada ni ka strani Ulice slobode ni ka Bulevaru, dodajući da se ove nedjelje od inspekcija očekuje precizan izvještaj koji će biti dostupan javnosti.

"Smatram da se to (rušenje) nije smjelo desiti i ministarstvo će insistirati da se u potpunosti poštuje projekat na koji smo dali građevinsku dozvolu i tražićemo da se to vrati u stanje prije rušenja", istakao je ministar.

Gvozdenović je rekao da su u narednom periodu jako važna pitanja naše kulturne baštine, te da se mora posebna pažnja posvetiti kulturnoj baštini koja je jako važna za ministarstvo turizma, a i arhitektonska baština za ministarstvo urbanizma.

"Hotel „Crna Gora“ predstavlja jedno posebno obilježje Crne Gore, jedan identitet savremene Crne Gore, a po svim arhitektonskim i urbanisitičkim teorijama moderna XX vijeka ima isti kvalitet u okviru kulturne baštine kao i projekti rađeni prije nje. Ovo dodatno treba da obaveže ministarstva kulture i održivog razvoja da se bavimo zaštitom kulturne baštine i u potpunosti poštuju rješenja na osnovu kojih je dobijena građevinska dozvola", zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: