Šteta od olujnog nevremena u okolini Rožaja više od 300.000 eura

Mještani smatraju da je za katastrofu koja je zahvatila Balotiće i Plunce donekle kriva nelegalna ili loše planirana
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2013. 13:27h

Veliko olujno nevrijeme praćeno jakom i intenzivnom kišom paralisalo je rožajske mjesne zajednice Balotiće i Plunce u kojima živi preko hiljadu ljudi, a ovih dana boravi i oko 200 turista, odnosno naših raseljenika koji su došli na odmor.

Oko dva kilometra glavnog puta potpuno je uništeno, praktično prekinuto jer se između Plunaca i Balotića asfaltni i zemljani nanos survao u plunačku klisuru. Prilazni drumovi mjesnim zajednicama su urnisani bujicama vode koje su prouzrokovale velike rupe i zemljane nanose, na desetine propusta je uništeno. Vodena stihija je odnijela brojne štale, ljetnjikovce, pomoćne objekte, bašte, ograde, drva, sijeno, stubove od struje, stoku. Dva groba iz jednog dijela novog groblja u Pluncima bujica je ponijela desetak metara. Veliki broj domaćinstava je poplavio, a nekoliko porodica je evakuisano jer klizišta prijete da im uruše kuće. Neki dijelovi sela struje nemaju od subote u 20 sati. Gruba procjena štete na putnoj infrastrukturi je između 300 i 400 hiljada eura, a druga nastala šteta će se procjenjivati narednih dana.

Put prema Balotićima nemoguće je sanirati za kratko vrijeme, Foto: Aida Skorupan

Prema riječima predsjednika MZ Balotiće Rifata Dautovića kišno nevrijeme koje je Balotiće i Pluce zahvatilo u subotu veče se ne pamti u posljednjih 50, 60 godina.

„Nije u pitanju samo jaka i intenzivna kiša. Voda se slivala iz pravca Kule. Gore je kiša počela da pada oko 14 sati, vjerovatno se negdje voda akumulirala i odjednom krenula ka selima koja je skoro opustošila. Putna i elektroenergetska infrastruktura nam je potpuno uništena, a štetu nastalu u domaćinstvima ćemo zbirati tek narednih dana. Veliki problem trenutno su i brda koja su se pred bujicama vode pokrenula, tako da opasnost još nije prošla“, rekao je Dautović.

On ističe da je slika u tim selima „žalosna, djeluju kao da je tornado prošao kroz njih“.

„Ovo je nezapamćeno, oko 10, 15 aktiviranih klizišta još uvijek prijete da ugroze brojna domaćinstva, krenula su brda, šuma. Nama je normalan život prekinut dok se ne sanira šteta, ljetina, sijeno za stoku, sve je uništeno. Tek nam dolaze teški dani, s obzirom na to da narod ovdje živi uglavnom od poljoprivrede. A sada smo još odsiječeni od svijeta“, rekao je Dautović.

Mještani smatraju da je za katastrofu koja je zahvatila Balotiće i Plunce donekle kriva nelegalna ili loše planirana sječa.

„Kako drugačije tumačiti ogromnu količinu vode koja je odjednom krenula iz pravca Kule, odnosno šuma u kojima se vrši intenzivna eksploatacija. Tražimo od nadležnih državnih organa da nam pomognu da saniramo štetu, ali i da utvrde tačne uzroke nesagledivih posljedica po život preko 180 domaćinstava“, rekli su mještani Plunaca.

Mještani smatraju da je za katastrofu koja je zahvatila Balotiće i Plunce donekle kriva nelegalna ili loše planirana sječa

„Brda su se pokrenula, kuću su nam praktično zasuli drveće, šljunak, kamenje. Još ne smijemo da se vratimo, jer uprkos tome što nema kiše zemlja se survava. Vodu koja je poplavila dio kuće smo uspjeli da izbacimo i da spasimo stoku. Sve drugo oko kuće, štale, drva, pomoćni objekti i daska su stradali. Još smo kod komšija, plašimo se šta i kako dalje. Potpuno smo blokirani i bez nečije pomoći ne možemo izaći iz ove katastrofe“, rekao je Dautović.

Predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač obišao je juče sve lokacije u gradu kojima je voda prouzrokovala štetu.

Čeka se tačna procjena štete: Nusret Kalač na terenu, Foto: Aida Skorupan

„Uslijed ozbiljnog kišnog nevremena koje je zadesilo opštinu nastupila je velika šteta na Desnoj obali Ibra, objektima za stanovanje i infrastrukturi u Ibarcu, Bandžovom brdu, a posebno u MZ Balotiće gdje je dužina putnog pravca oko 14 kilometara a značajan dio sela je potpuno odsiječen sa obje strane. Na putevima su nastale metarske uvale koje je nemoguće u vremenski kraćem roku sanirati“, rekao je Kalač koji je dodao da su inžinjeri na terenu i da će konkretnu procjenu štete imati tek za nekoliko dana...

„Brda su se pokrenula, kuću su nam praktično zasuli drveće, šljunak, kamenje. Još ne smijemo da se vratimo, jer uprkos tome što nema kiše zemlja se survava. Vodu koja je poplavila dio kuće smo uspjeli da izbacimo i da spasimo stoku. Sve drugo oko kuće, štale, drva, pomoćni objekti i daska su stradali. Još smo kod komšija, plašimo se šta i kako dalje. Potpuno smo blokirani i bez nečije pomoći ne možemo izaći iz ove katastrofe“, rekao je Rifat Dautović

Posljedice su mogle da budu daleko veće da kiša nastavila da pada, i prema njegovom mišljenju šteta bi bila nesaglediva, posebno što bi bili ugroženi ljudski životi u Balotićima i Ibarcu.

„I dalje zabrinjavaju pokrenuta klizišta Balotićima, koja prijete, pa bi u slučaju nove kiše ozbiljno bilo ugrođeno najmanje desetak kuća“, rekao je Kalač.

Od kišnog nevremena je začepljena i gradska kanalizacija i odvodi otpadnih voda, oštećena gradska rasvjeta.

„Ali to ne smatramo prioritetnim, prvo ćemo raditi na sanaciji štete u Balotićima i Ibarcu“, rekao je Kalač.

Iz policije su rekli da su ih mještani Balotića pozvali u subotu veče kada su ogromni vodeni nanosi uništili dio puta.

„Patrole su odmah izašle na teren i zaustavljale saobraćaj na prilazima ka selu, posebno u dijelu uz plunačku klisuru gdje se provalija primjeti tek kada se vozač približi, pa je postojala opasnost da životi ljudi budu ugroženi“, rekli su iz policije.

Oni su i juče obišli Balotiće i Ibarac, ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

Galerija

Bonus video: