Mladunci roda u Beranama uskoro odlaze: Spremni za Afriku

Njihovi roditelji, mužjak i ženka te rijetke vrste bijelih roda, već drugu godinu zaredom dolaze u Berane i nastanjuju se na jednom stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici
117 pregleda 10 komentar(a)
Rode Berane, Foto: Tufik Softić
Rode Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 09.08.2013. 13:17h

Troje mladunaca bijelih roda koja su „rođena“ u Beranama, polako se spremaju da polete prema jugu i svom stalnom staništu, negdje na afričkom kontinentu.

Njihovi roditelji, mužjak i ženka te rijetke vrste bijelih roda, već drugu godinu zaredom dolaze u Berane i nastanjuju se na jednom stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici.

Ornitolog Darko Saveljić prognozira da će se rode u Beranama zadržati još izvjesno vrijeme, „do prvih kiša i kraja ljeta”.

„To bi najdalje moglo biti do kraja avgusta, a možda i prije. Male rode i njihovi roditelji uhvatiće tada ’voz’ za Afriku, ali nije sigurno da će biti u istom ’vagonu’. Male rode više ništa neće vezati za Berane i za njih nije sigurno da će se dogodine vratiti na isto mjesto“, objasnio je Saveljić za „Vijesti“.

Par rijetke ptičje vrste bijelih roda osvanuo je u Beranama polovinom aprila u svom gnijezdu koje su godinu ranije napravile na jednom uličnom stubu, u saobraćajno vrlo prometnom dijelu grada.

Saveljić je tada rekao da nema nikave sumnje da se radi o istom paru koji je prošle godine, poslije mnogo decenija, prvi put ponovo došao u Crnu Goru.

„Sasvim sam siguran da je to Milijana, kako smo rodu nazvali prošle godine. To što je došla i ove godine, samo je znak da su joj Beranci bili dobri domaćini“, kazao je Saveljić.

Rode su i prošle godine u Beranama nagnijezdile tri mladunca i napustile su grad krajem avgusta.

Ornitolog Darko Saveljić objasnio je ranije da je to jedini par bijelih roda koji je poslije više decenija doletio i nagnijezdio se u Crnoj Gori. On je kazao da je zanimljivo da je bijele rode do sada bilo u svim zemljama u našem okruženju, u Bosni, na Kosovu, Albanji, Hrvatskoj, Srbiji, a kod nas, i pored izvanrednih uslova, nije je bilo dugo vremena. Saveljić je dodao da je ta činjenica bila i za strane eksperte vrlo čudna.

On je podsjetio da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina koja se ne plaši ljudi i istovremeno pozvao stanovnike Berana da taj divni par i rijetki primjerak bijelih roda čuvaju i paze dok je u njihovom gradu.

„Rijeka je u blizini i ona sama može da pronađe dovoljno hrane. Mladunci još ne napuštaju gnijezdo iako su porasli, već im hranu donose roditelji“, rekao je Saveljić.

Mladunci bijelih roda juče su se ponosno „šepurili“ na svom stubu i „elegantno“ pozirali, kao da znaju da se Beranci i turisti koji ljetos borave u tom gradu svakodnevno zaustavljaju ispod da bi ih fotografisali, i da se njima ponose.

Povremeno zalepršaju krilima, kao da uvježbavaju letjenje. Daju do znanja da je samo pitanje dana kada će otići iz Berana...

Bonus video: