Vlada Kraljičinu plažu ugovorom otela od građana

Prema budvanskom Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent, zakupcu nisu izdate nikakve dozvole za pregrađivanje postojeće pješačke staze
197 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2013. 14:05h

Opština Budva nije izdala dozvolu kompaniji “Adriatik propertis” da pregradi postojeću stazu neposredno iza čuvene Kraljičine plaže u Miločeru, koja to nije mogla da uradi ni po ugovoru o zakupu s javnim preduzećem “Morsko dobro”.

Vlada je, međutim, svojim ugovorom sa zakupcem dozvolila da se blokira pješačka staza uz morsku obalu za građane Crne Gore i turiste. Zauzvrat je građanima, koji nemaju pristupa biseru crnogorske obale koji je već godinama rezervisan za premijera Mila Đukanovića, njegove prijatelje i goste hotela Miločer i Sveti Stefan, investitor dužan da napravi stazu iznad kompleksa Kraljičina plaža. Sa nove staze se plaža više i ne vidi.

Dragan Miković iz HTP Miločer rekao je “Vijestima” da je Vlada sa zakupodavcem napravila ugovor prije 6-7 godina. On je rekao da je po tom ugovoru dogovoreno sa zakupcem da svi prolazi budu slobodni, osim ispod hotela Kraljičina plaža, ali da za turiste napravi stazu iznad tog kompleksa.

“Mi sada možemo da pričamo o tome da li je ugovor dobar ili ne, ali činjenica je da je njima to dozvoljeno”, rekao je Miković, pojašnjavajući da je to učinjeno zbog ekskluziviteta i u komercijalne svrhe.

Pored ugovora o zakupu hotelskog kompleksa - grada hotela „Sveti Stefan“, Vile Miločer i hotela „Kraljičina plaža”, Adriatik propertis je još 2007. zaključio i poseban ugovor sa JP „Morsko dobro“, kojim mu je tada na trodecenijski zakup ustupljeno na korišćenje ukupno 43.948 kvadrata zone morskog dobra. Iza “Adriatik propertisa” stoje grčka “Restis grupa” i singapurski “Aman rizorts”. Vlasnik “Restis grupe” je Viktor Restis, grčki milioner, koji je sada u pritvoru zbog optužbi za pronevjere.

“Vijestima” je iz budvanskog Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent saopšteno da nikakve dozvole za pregrađivanje postojeće pješačke staze nijesu izdali zakupcu Kraljičine plaže.

Iz nadležnog Ministarstva održivog razvoja najavili su za danas odgovore o tome da li će poslati inspektore i podnijeti prijavu protiv kompanije “Adriatik propertis” zbog kršenja Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta, a koje je donijelo Ministarstvo.

"Sve je prošlo Savjet i Vladu": Nenezić sa Marovićem (Foto: Arhiva "Vijesti")

U Ugovoru piše da JP” Morsko dobro” ovim ugovorom prenosi, a korisnik stiče isključivo pravo korišćenja morskog dobra. Prenosom prava korišćenja morsko dobro zadržava karakter javnog dobra u opštoj upotrebi, odnosno sva fizička i pravna lica imaju pravo nesmetanog pristupa postojećem i novoizgrađenom morskom dobru.

Na korišćenje „Adriatik propertisu“, prema ugovoru, data je zapadna plaža „Sveti Stefan“ u cjelini, dužine 250 metara , dio istočne plaže „Sveti Stefan“ u dužini od 155 metara, plaža Miločer (Kraljeva plaža) u cjelini u dužini od 280 metara, kao i Mala plaža, odnosno Kraljičina plaža u dužini od 130 metara. Ugovorom na korišćenje dobio je ostrvo Sveti Stefan odnosno zemlište ukupne površine 13.293 kvadrata, obalu u zaleđu plaže Miločer, površine 2.488 kvadrata, obalu u zaleđu Kraljičina plaže ukupne površine 6.959 kvadrata, dio obale iznad hotela „Kraljičina plaža“ u zahvatu restorana „Kraljičina stolica“ površine 336 kvadrata.

Čak ni Karađorđevići nijesu branili prolaz

Mještanin Svetog Stefana Krsto Rađenović za „Vijesti“ je rekao da je staza stara punih sto godina i da niko nije branio da se njome ide pored plaže.

„Tom stazom se slobodno išlo i za vrijeme Karađorđevića, koji su izgradili Vilu Miločer kao svoj ljetnjikovac. Nikada niko nije branio staze i puteve. Nažalost, to se desilo prvi put kada je Sveti Stefan i cijeli hotelski kompleks dat u zakup. Oni su to zabranili, a svesrdnu pomoć u svemu tome imali su i od opštinskih i državnih vlasti. Mi smo se obraćali Komunalnoj policiji opštine Budva u više navrata, oni nijesu reagovali“, kazao je Rađenović.

Prema njegovim riječima, svakome je u ovoj državi dozvoljeno pravo na slobodu, a između ostalog i slobodu kretanja. „To izgleda jedino ovdje ne važi“, rekao je on.

„Ko god je došao na Sveti Stefan na silu, završio je u zatvoru ili pod zemljom. Prvi je bio Josip Broz Tito, koji je počeo da radi Miločer i nije dočekao, Jezdimir Vasiljević -Gazda Jezda, koji je bio zakupio Sveti Stefan, završio je u zatvoru. Poznata kompanija u Budvi „Montenegroturist“, koja je nekada gazdovala, raspala se. Isto se raspala i hotelska kompanija „Budvanska rivijera“, a sadašnji zakupac Viktor Restis, i on je u zatvoru“, rekao je on.

Mnogi su pregovarali, a ja sam to potpisao

Ministar koji je u ime Vlade prije nekoliko godina potpisao ugovor sa grčkom kompanijom je Predrag Nenezić. On je “Vijestima” rekao da je ugovorom predviđeno da sve staze i prolazi u Miločerskom parku budu slobodne za korišćenje, odnosno dostupne javnosti jer se radi o stečenim, odnosno naslijeđenim pravima.

Ističe da je jedini izuzetak staza ispred Kraljičine plaže, za koju je ugovorom određeno da se izmjesti na način što će zaobići Aman Spa centar i nastaviti se na postojeću stazu u zaleđu, a zbog SPA centra i plaže, koji sada čine jednu cjelinu.

“U pregovorima su učestvovali direktori Budvanske rivijere, HTP Miločer, Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja i predstavnici Vlade. Ugovor je usvojila Komisija za ekonomsku politiku Vlade, Savjet za privatizaciju i, konačno, Vlada, koja je mene ovlastila da ga potpišem. Koliko znam, ugovor je dostupan javnosti, već je dostavljan nekim nevladinim organizacijama... Ugovor postoji u arhivi Ministartstva, Savjeta i Vlade”, rekao je Nenezić.

On je pojasnio da je “Morsko dobro” moralo da poštuje ugovor između Vlade i “Adriatik propertis” jer je tako predviđeno zakonom, ali je i u osnovnom ugovoru između Vlade i zakupaca definisano da će “Morsko dobro” pod definisanim uslovima zaključiti ugovor.

Morsko dobro: Stazom mogu svi da prolaze

Pomoćnik direktora JP “Morsko dobro” Dragan Marković rekao je “Vijestima” da je potpisanim ugovorom između njih i “Adriatik propertis” predviđen slobodan prolaz spornim dijelom staze.

“JP 'Morsko dobro' ima ugovor sa 'Adriatik propertis', kojim je prenijeto pravo korišćenja morskog dobra koje čine plaža i mobilijar Kraljičine plaže, staza uz plažu i nekoliko parcela u zaleđu. U osnovnom ugovoru koji smo potpisali 2007. godine, morsko dobro zadržava karakter javnog dobra u opštoj upotrebi. Odnosno, sva pravna i fizička lica imaju pravo nesmetanog pristupa postojećem i novoizgrađenom morskom dobru”, kazao je Marković.

Galerija

Bonus video: