Agencija za elektronske medije ne gleda Pink M

Crnogorski ogranak televizije Pink prepoznat je po napadima na sve kritičare vlaste, a naročito od kada je u Crnu Goru došao Vladimir Beba Popović, blizak prijatelj premijera Đukanovića
62 pregleda 9 komentar(a)
AEM, Foto: Arhiva "Vijesti"
AEM, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.08.2013. 16:11h

Ono što dnevnik “Blic” doživljava u Srbiji od televizije Pink, dešava se i “Vijestima” kada je u pitanju crnogorski ogranak televizije Željka Mitrovića.

Jedina razlika je što je Agencija za radio-difuziju Srbije reagovala i jednoglasno upozorila Pink da prestane sa napadina na beorgadski list ili će im ugasiti signal na 30 dana pa potom i trajno, dok crnogorska Agencija za elektronske medije trenutno ne razmišlja o takvom potezu.

Crnogorski ogranak televizije Pink prepoznat je po napadima na sve kritičare vlaste, a naročito od kada je u Crnu Goru došao Vladimir Beba Popović, blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića.

Međutim, i pored očiglednih prekoračenja ovlašćenja nacionalnog emitera, Agencija za elektronske medije još nije pokrenula postupak.

"Niko nije prijavio Televiziju Pink M i postupak nije pokrenut pred organima Agencije. Imamo mogućnost da pokrećemo po službenoj dužnosti, ali to još nijesmo uradili", kazala je Jadranka Vojvodić iz Agencije, ne precizirajući da li će i kada taj nadzorni organ otvoriti taj predmet.

Pravilnik o programskim standardima u elektornskim medijima jasno propisuje da voditelji i reporteri, autori programa, moderatori u informativno-političkim i programima o tekućim događajima, te debatnim programima i diskusijama ne smiju da zloupotrebljavaju prednost stalnog pojavljivanja u programima da bi promovisali sopstvene stavove i mišljenja na način na koji bi mogli da naruše neophodnu nepristrasnost i izbalansiranost.

“Spikeri u programima vijesti su dužni da se ograniče na nepristrasno prenošenje informacija, bez iznošenja ličnih stavova, bilo verbalnom ili neverbalnom komunikacijom”, piše u tom podzakonskom aktu.

Nadzor nad primjenom tog Pravilnika sprovodi Agencija za elektrosnke medije.

Neprimjeren jezik u informativnim emisijama

Gotovo svakodnevno “Vijesti” imaju svoje mjesto u kratkoj informativnoj emisiji na Pink M, u kojoj naš list pokušavaju da diskredituju. Tako su teme “informative” ružičaste televizije bile “čuđenje” zbog rasta gledanosti TV Vijesti, optuživanje dnevnika “Vijesti” da širi paniku u želji da našteti sezoni, navodno raskrinkavanje od strane “Pobjede” na čuvenom sastanku predstavnika medija u Briselu sa komesarom Štefanom Fileom... Ta TV je “izvještavala” javnosti i o navodnim zloupotrebama čelnika “Vijesti” sa Crnogorksom komercijalnom bankom (CKB) sa ciljem da navodno naštete Prvoj banci.

Prije “Blica”, na meti srbijanskog Pinka našao se i prof. dr Čedomir Čupić, za koga su rekli da je “plašljivi i brbljivi zec” zbog izjave da bi zgradu Pinka trebalo srušiti jer nema potrebnu dozvolu. Za to je Mitrović morao da plati novčanu kaznu.

Mitrović je objavio rat i svemu što je hrvatskog porijekla, zabranjujući reklame iz te države na svojoj televiziji. Takva odluka je uslijedila nakon što su mu hrvatske carinske vlasti zaplijenile skupocjenu jahtu 2011. godine.

Bonus video: