Radnici "Lipke" nakon 15 mjeseci čekanja dobili odgovor od jedne rečenice

Mi smo se na rad inspektora rada i žalili, to je smiješno. Ne možemo ni da se liječimo jer nam zdravstvene knjižice nijesu ovjerene, kažu radnici
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 17:51h

Poslije više od 15 mjeseci apela i obraćanja nadležnima, radnicima hotela „Lipka“, koje je poslodavac u maju prošle godine izbacio na ulicu bez objašnjenja, a njihova radna dokumentacija ostala u objektu, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja odgovorili su jednom rečenicom. Na njihov apel da im se konačno zaključe radne knjižice, ali i na konstatacije da nadležni nijesu valjano odradili svoj posao, iz tog ministarstva su odgovorili da su njihovi zahtjevi s molbom za hitno postupanje upućeni opet Upravi za inspekcijske poslove, odnosno inspekciji.

Kod radnika je to juče izazvalo ogorčenje.

„Nevjerovatno je da su naš zahtjev uputili ponovo Inspekciji rada, čiji su službenici sve vrijeme bili upoznati sa činjenicom da smo godinu primali plate na ruke i da nam nije uplaćivan radni staž. Mi smo se na rad inspektora rada i žalili. To je smiješno. Ne možemo da se liječimo jer nam zdravstvene knjižice nijesu ovjerene, prinuđeni da radimo na crno jer nam radne knjižice nijesu zaključene. Inspektori rada to sve znaju. Vrte nas u krug, a iz Ministarstva, koje treba da rješava naše probleme, su nas uvrijedili i ovim odgovorom koji sadraži samo jednu rečenicu. Pokazali su da zaista nemaju volje niti mogu da nam pomognu”, kazali su juče predstavini 38 radnika nekada zaposlenih u jednom od dva kolašinska hotela “sa četiri zvjezdice”, koji je do prošlog ljeta bio vlasništvo firme “Beppler Investments Montenegro”.

Poslodavci, koje od zatvaranja hotela nijesu uspjeli da vide ni na sudu, pored toga što im onemogućavaju pristup radnoj dokumentaciji, ostali su im dužni šest plata i doprinose za godinu i po.

Ministarstvu rada trebalo više od godinu za odgovor u jednoj rečenici

Pitanja premijeru Milu Đukanoviću, ali i resornom ministarstvu tokom minulih mjeseci u ime radnika u Skupštini Crne Gore upućivali su poslanici Socijaldemokratske partije i Socijalističke narodne partije. Đukanović je zadužio Ministarstvo rada i socijalnog staranja da se bavi tim problemom, a radnici su, kako su rekli, očekivali mnogo više.

„Jasno je potpuno da smo opet prepušteni sami sebi i da nema mnogo nade za rješavanje naših problema. Porodice 38 zaposlenih su zbog ovakvog postupanja nadležnih ugrožene, a mnogi od nas krše zakon i rade na crno, jer smo prinuđeni na to. Pri kraju smo snage i obespravljeni kao rijetko ko u ovoj državi. Ipak, veliku zahvalnost dugujemo odbornicima SDP i SNP koji su u više navrata apelovali na nadležne da rješavaju naše probleme. Izgleda, bez rezultata”, rekli su juče radnici.

Hotel “Lipka” je od ljeta 2012. godine vlasništvo Prve banke, jer je objekat bio garancija za višemilionski kredit firme “Beppler Investments Montenegro”. Do sada ta banka nije uspjela da nađe kupca ili zakupca za taj objekat. Krajem minule godine za zakup “Lipke” bio je zainteresovan beogradski biznismen Đorđije Nicović, ali je, nakon nekoliko mjeseci pregovora, odustao.

Galerija

Bonus video: