Pejović o čarter sviti: Raznorodna, interesantna i reprezentativna grupa

Pejović je ponovila da je let koji su prijavili u Barseloni glasio na ime Vaterpolo saveza
97 pregleda 96 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 14:00h

Grupu funkcionera vladajućih partija, direktora državnih preduzeća i službenika Vlade koji su čarter letom Montenegro erlajnsa otišla na finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu, predsjednica Borda direktora te firme Daliborka Pejović, ocjenjuje kao raznorodnou, interesantnu i reprezentativnu.

Pejović je kazala da je jedan dio navijača bio u tom letu na zahtjev Vaterpolo saveza, te da smatra da su ovog puta napravili nešto što je najmanje reklama određenim ličnostima a mnogo više popularisanje navijačkih grupa vezanih za Savez i našu reprezentaciju.

"Mislim da se radi o vrlo raznorodnoj, vrlo interesantnoj i čini mi se reprezentativnoj grupi koja je otišla da bodri naše vaterpoliste. Zaista se radi o jednom vrlo raznorodnom spektru i generacija i navijačkih grupa koje su bile prisutne", kazala je Pejović.

Dodala je da je interesantno što je ovaj let, a ne mnogi raniji, pobudio veliko interesovanje javnosti, ali joj je "pomalo začuđujuće" da ministar turizma može biti sporna osoba da prisustvuje jednom tako važnom događaju "obzirom na to što je mandat ministra turizma i svih drugih da kažem ličnosti koje su prisustvovale utakmici".

Pejović je ponovila da je let koji su prijavili u Barseloni glasio na ime Vaterpolo saveza, da oni i da su htjeli nijesu mogli da ga organizuju bez nekog ko je zainteresovan za let, da je sastav putnika određivao sponzor. Ipak, ona ne zna ko je sponzor leta, niti koliko je ta kompanija profitirala.

"Ovaj let je kao i svaki drugi organizovan na isti način. Jedan broj navijača je upravo pozvan da bude tamo na zahtjev Vateropolo saveza i mi smo to ispoštovali. Tako da ništa što se tiče kompanije ne može biti sporno osim u dijelu što je sama organizacija leta i naplata realnih troškova", kazala je ona na konferenciji povodom sastanka Ministarstva održivog razvoja i turizma i direktora Nacionalnih parkova.

Planirano je, kako tvrdi, da se sa navijačima vrati stručni štab zajedno sa reprezentacijom, a pritom je sva komunikacija, koliko je njoj poznato, išla preko Petra Porobića jer oni ne bi ni znali broj navijača i stručnog štaba.

"Istina u vrijeme kada smo se dogovarali mi nijesmo imali informaciju da igrači zapravo žele da se vrate na neki drugi način, i to je bio jedni razlog zbog čega je izostao njihov povratak ovim avionom. Tako da je upravo broj putnika upućivao na to da mi nemamo potrebu da let punimo do kraja", otkriva ona.

Na pitanje zašto je kompanija MA organizovala let, uprkos višemilionskim dugovima u kojima se nalazi, Pejović je kazala da rade presjek stanja gdje možda situacija "i nije takva", ukoliko se u obzir uzme činjenica da se dva ozbiljna problema mogu riješiti na drugačiji način, čime bi se definitivno umanjio problem koji sada postoji. Podsjetila je na posljednje analize koje govore da bilježe pozitivne finansijske trendove.

"Od oba leta su ostvareni pozitivni finansijski efekti, ništa nije bilo džabe. Čak i da smo u dobitku i da nemamo problema koje imamo, ne bismo to radili i ne bi bila praksa ponašanja niti našeg odnosa prema ovim stvarima i jako mi služi za ponos i za čast što smo se uspjeli organizovati na ovaj način da pružimo podršku reprezentaciji", ističe Pejović dodajući da smatra da im je to neka vrsta patriotske, kompanijske i sportske obaveze.

Prema njenim riječima, ono što je posebno brine i na čemu će poraditi u narednom periodu je bezbjednost putnika, pa će sve što je u vezi sa poštovanjem Zakona o bezbjednosti vazdušnog saobraćaja biti posebno istraženo.

"Mislim da će danas, nadležnim državnim organima biti predata prijava jer se radi o grubom kršenju zakona i ja sam potpuno ubijeđena da ćemo mi kao Bord tražiti odgovornost", najavila je ona. No, kada joj je ukazano da Zakon o bezbjednosti vazdušnog saobraćaja ne postoji u crnogorskom zakonodavstvu, iako se menadžment MA poziva na njega, ona je kazala da je moguće da je PR služba napravila propust. Ističe da su, bez obzira na to, dobili uvjeravanje iz kompanije da jeste prekršena zakonska regulativa otkrivanjem imena putnika koji su bili u avionu.

"Svi koji budu pravili ovakvu vrstu propusta, ukoliko se utvrdi da oni postoje, odgovaraće na način kako predviđaju pravila kompanije i sve što je vezano za sistem odgovornosti u kompaniji", zaključila je Pejović.

Direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić rekao je Dnevnim novinama da Vaterpolo savez nema ništa sa organizacijom čarter leta Montenegro erlajnsa za Barselonu, te da u tome nije učestvovao.

Galerija

Bonus video: