U oktobru suđenje za smrt na raftingu

U optužnici se navodi da su se Grubač i Nikolić upustili u rafting plovidbu, upravljajući čamcima na kojima se nalazilo više od deset osoba, iako su bili namijenjeni za deset
284 pregleda 0 komentar(a)
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.08.2013. 20:02h

Zbog nedolaska advokata Slavomira Božovića iz Nikšića, sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović odložio je za 11. oktobar suđenje Rajku Đ. Kosiću (54) iz Nikšića, Miljanu C. Grubaču (33) iz Plužina i Igoru I. Nikoliću (33) iz Foče, optuženima za krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Upravljajući rafting čamcima bez osposobljenosti, Grubač i Nikolić su, kako piše u optužnici, udarili u podvodni kamen, nakon čega su se njihovi čamci prevrnuli. Putnik Sandor Imre Utasa, sa čamca kojim je upravljao Grubač i putnik Marija Krok, sa čamca kojim je upravljao Nikolić, utopili su se u Tari.

Advokat Božović obavijestio je sud da je angažovan u specijalnom predmetu u podgoričkom Višem sudu i da zbog toga nije u mogućnosti da se odazove sudskom pozivu. To je bio razlog da se glavni pretres odloži.

Prema navodima optužnice zamjenice višeg državnog tužioca Lepe Medenice, okrivljeni su 10. juna 2010. godine, na plovnom putu Brštanovica - Šćepan Polje, postupajući suprotno Uredbi o čamcima, doveli u opasnost život i tijelo ljudi.

Kako piše u optužnici, Rajko Kosić i Miljan Grubač su suprotno zakonskim propisima, kojima je regulisano obavezno posjedovanje dozvole za plovodbu čamcem i sertifikata o osposobljenosti za voditelja čamca za rafting, izazvali opasnost za život Sandora Umre Utasa, Marije Krok, Kluska Gražuna Krustuna, Otvos Nora Čila, Salau Kinga, Krok Jana, Marije Jolande Pado i Stanislava Pado.

Piše da je Kosić, kao odgovorno lice predsjednika Rafting kluba „VKV“ i organizator rafting plovidbe za prevoz putnika čamcima za rafting, koji nijesu bili upisani u registar čamaca i na kojima se nije nalazila dozvola za plovidbu i upravljanje rafting čamcima, angažovao Miljana Grubača i Igora Nikolića da upravljaju, iako je znao da nemaju dozvolu za plovidbu i da nijesu osposobljeni za voditelja čamcima.

U optužnici se navodi da su Grubač i Nikolić prihvatili posao i upustili se u rafting plovidbu, upravljajući čamcima na kojima se nalazilo više od deset osoba, iako su bili namijenjeni za deset.

“Neposredno nakon početka plovidbe su dolaskom u mjesto Borovi, zbog preopterećenosti i neobučenosti, a što podrazumijeva komunikaciju sa saputnicima na jednom stranom jeziku, pravilan raspored putnika na čamcu, odabiranje putanje čamca u zavisnosti od brzine vode, vodenih struja i rasporeda vodenih prepreka, te adekvatno izdavanje komande o načinu i dinamici veslanja, izgubili kontrolu nad čamcima, usljed čega je Grubač udario u podvodni kamen, a potom za njim i optuženi Igor Nikolić i udarom u kamen prouzrokovali prevrtanje čamaca i pada putnika u vodu".

"Tom prilikom je kod putnika Sandor Imre Utasa, sa čamca kojim je upravljao Grubač i putnika Marije Krok, sa čamca kojim je upravljao Nikolić nastupila smrt usljed utopljenja”, piše u optužnici.

Okrivljeni su, kako se navodi, postupali sa eventualnim umišljajem, jer su bili svjesni da tako upravljajući čamcima dovode u opasnost živote ljudi, dok su u odnosu na težu posljedicu smrt oštećenih, postupali sa svjesnim nehatom, jer su znali da njihovom radnjom takva posljedica može nastupiti, ali su olako držali da do toga neće doći.

Bonus video: