Kako se Fejzić sjetio UAE

Nakon pokušaja obmane, reis IZ ipak polovično priznao ko je organizator iftara u Rožajama i još nekoliko gradova
74 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 10:33h

Nakon što je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić uhvaćen u prevari na zvaničnom sajtu Mešihata IZ (www.monteislam.com) izmijenjene su bitne pojedinosti tako što je objavljeno da je i Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata organizator iftara u Rožajama, na osnovu čega se može zaključiti da se reis pokajao i nemušto pokušao da se ispravi.

U prvobitnoj verziji teksta pod naslovom „Iftar u Rožajama za preko 600 zvanica“ stoji „Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori u saradnji sa odborom Islamske zajednice u Rožajama priredio u sali restorana Aldi iftar za preko šest stotina zvanica“. U juče ispravljenoj verziji pod novim naslovom „Iftar Mešihata i Ambasade UAE u Rožajama“, nakon što su “Vijesti” objavile priču o reisovoj obmani, na sajtu je u istoj rečenici dodato da je iftar upriličen pod pokroviteljstvom Ambasade UAE.

Kako su “Vijesti” objavile, ambasada UAE u Crnoj Gori organizovala je i finansirala iftare (ramazansku večeru) u sedam gradova u Crnoj Gori, među kojima i u Rožajama gdje je događaju prisustvovalo 580 osoba. S obzirom na to da je ta ambasada nedavno otvorena, pa nijesu imali spisak zvanica niti su bili upućeni u ovdašnje običaje, zamolili su IZ za tehničku pomoć. Ipak, Fejzić je na pozivnicama zvanicama iz Rožaja napisao da događaj organizuje on lično, odnosno Mešihat IZCG. U njima nigdje nije pomenuto da je iftar finansirala Ambasada UAE, uz pomoć sponzora „Zayed“ fondacije iz UAE i Odjeljenja za islamska pitanja i humanitarne aktivnosti Emirata. Taj „detalj“ je tek juče dodat u tekstu na sajtu IZCG.

Naknadno ispravljeni naslov i tekst

U Ambasadi UAE su bili iznenađeni kada su čuli što piše na pozivnicama i zamolili su za jedan skenirani primjerak, što su im “Vijesti” i poslale. Oni nijesu željeli da komentarišu reisov postupak, ali su istakli da su isključivo oni finansirali i organizovali iftar, uz tehničku pomoć IZCG.

U nastavku teksta na sajtu Islamske zajednice reis i dalje pokušava da obmane javnost, pa u njemu još stoji da je „u svojstvu domaćina, organizatora, donatora, ali i musafira, IZ predstavljao prvi čovjek IZ reis Rifat ef. Fejzić“. Na osnovu toga čitalac nedvosmisleno može zaključiti i da je upravo reis finansirao iftar, što je ambasada UAE negirala.

Autor teksta iz nekog razloga nije izmijenio ni rečenicu da se „prisutnima obratio i zamjenik ambasadora UAE Gazi Abdellah, koji je također bio i jednim dijelom pokrovitelj ovog iftara“, kojom se nipodaštava uloga diplomatskog predstavništva koje je on predstavljao.

Bonus video: